Στις γειτονιές των Αγγέλων ο Μίκης: Πάνδημος αποχαιρετισμός στον μέγιστο των μεγάλων [photos-video]

File photo Κρητικοί τραγουδούν ριζιτικά τραγούδια μπροστά στο φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα Χανίων, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Στην αιωνιότητα πέρασε ο Μίκης Θεοδωράκης, του οποίου τη σορό δέχτηκε σήμερα η κρητική γη, μετά την κηδεία του μεγάλου Έλληνα στον τόπο καταγωγής του.

Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

Συγγενείς και στενοί φίλοι αποτίουν φόρο τιμής αφήνοντας λουλούδια στο φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά , όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ/POOL μέσω ΚΥΠΕ

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, παίζει με την κιθάρα του μελωδίες του Θεοδωράκη έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ/POOL μέσω ΚΥΠΕ

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Ο Μίκης Θεοδωράκης όπως αυτός είχε επιλέξει αναπαύτηκε αιώνια στο κοιμητήριο του χωριού του για να αγναντεύει για πάντα τα υπερήφανα Λευκά Όρη και τον απέραντο κάμπο των Χανίων.

Το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα Χανίων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ μέσω ΚΥΠΕ
Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη. Πηγή: Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος μέσω ΚΥΠΕ

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Η εξόδιος ακολουθία. Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος μέσω ΚΥΠΕ
Πλήθος κόσμου συνοδεύει το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, στο κοιμητήριο του χωριού στον Γάλατα Χανίων, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ μέσω ΚΥΠΕ

«Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις»

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ μέσω ΚΥΠΕ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα Χανίων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI μέσω ΚΥΠΕ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ/POOL μέσω ΚΥΠΕ
Η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσέρχεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα Χανίων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ/POOL μέσω ΚΥΠΕ

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, εκφωνεί επικήδειο. Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συλλυπάται τους συγγενείς του Μίκη Θεοδωράκη. Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος μέσω ΚΥΠΕ

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Πληροφορίες από την ανταποκρίτρια Ουρανία Μωραίτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ηράκλειο, Κρήτη

H Ελλάς, ευγνωμονούσα, κατευοδώνει τον Μίκη Θεοδωράκη: Λαϊκό προσκύνημα και πλήθος κόσμου στην Κρήτη [Live εικόνα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: