Στα σκαριά κυβερνητικό σχέδιο για φθηνή ή και δωρεάν στέγη σε νεαρά ζευγάρια

FILE PHOTO: Ακίνητα στον Δήμο Γλυφάδας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ/ STR




Επιπλέον μέτρα στήριξης για τους νέους και ειδικότερα για νεαρά ζευγάρια φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της Καθημερινής, η κυβέρνηση μελετά να αξιοποιήσει ακίνητα του Δημοσίου προκειμένου να τα διαθέσει με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια.

Οδηγός στην απόφαση αυτή φαίνεται να είναι η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των ενοικίων αλλά και οι χαμηλές αμοιβές ιδίως στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Ανάλογο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος κάνει λόγο ακόμη και για παροχή δωρεάν στέγης σε νεαρά ζευγάρια ή και ευάλωτα νοικοκυριά.

«Έτσι θα μπορούν να ξεκινήσουν τον κοινό αλλά και τον εργασιακό βίο τους, χωρίς τα βάρη πληρωμής ενοικίων, κάτι που αποτρέπει πολλούς νέους από το να κάνουν σχέδια για οικογένεια», σημειώνεται.

Χθες σε συνέντευξή του στην στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για νέες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του εισαγόμενου πληθωρισμού, εφόσον αυτός επεκταθεί ή προεκταθεί και το 2022.

Για το ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (…) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σε ερώτημα σχετικό με τα περιθώρια μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι «η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης το 2022 θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν «πάρα πολύ πρόωρο» να γίνουν εκτιμήσεις ως προς τα περιθώρια μείωσής του, προτού ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών στους νέους συντελεστές του φόρου. «Δεν κρύβω κάτι, απλά πρέπει να ολοκληρωθεί η άσκηση, για να προκύψουν νέοι συντελεστές, για να προκύψει ο νέος ΕΝΦΙΑ, για να δούμε τι περιθώρια έχουμε για να τον μειώσουμε. Αν δεν έχουμε το αποτέλεσμα της άσκησης, είναι πάρα πολύ πρόωρο (να πούμε περισσότερα)».

Για το αν είναι παροδικό το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού

«Υπάρχει όντως ένα εξωγενές πρόβλημα (με τον εισαγόμενο πληθωρισμό), που φαίνεται να είναι παροδικό, κι απαιτούνται λύσεις από την Πολιτεία, όπου μπορούμε να παρέμβουμε. Ο πρώτος άξονας (όπου μπορούμε να παρέμβουμε) είναι να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και με τις πολιτικές που ανακοινώθηκαν, τα χρήματα που περισσεύουν στο πορτοφόλι είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν. Ο δεύτερος άξονας είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει και θα κάνει ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο τρίτος άξονας είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, καταρχήν μέχρι το τέλος τους έτους, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, αλλά και λοιπές παρεμβάσεις, όπως αυτή για τον μηδενισμό της όποιας αύξησης κόστους στα πορτοφόλια των πολιτών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας. «Είμαστε επίσης έτοιμοι, αν επεκταθεί ή προεκταθεί (το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού) και το 2022, να παρέμβουμε» τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή

Fitch: Φόβοι για ντόμινο καταρρεύσεων από πιθανή χρεοκοπία της κινεζικής Evergrande

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: