Ο Πρωθυπουργός διέψευσε το δελτίο του Star: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021. AΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, διέψευσε την είδηση του δελτίου ειδήσεων του καναλιού ΣΤΑΡ, ότι θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε:

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο”.

“Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς το μεταναστευτικό και με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι άρρηκτά ευθυγραμμισμένα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον».

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Έχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία».

Το Star είχε μεταδώσει ότι κατ’ ιδίαν συνάντηση, έστω και σύντομη, αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτέμβρη.

Το κανάλι προσδιόριζε τη συνάντηση, που όπως είπε ο Μητσοτάκης ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί, στις 24 ή 25 του μήνα. Το Star είχε επίσης μεταδώσει ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τις προσφυγικές ροές, την κλιματική κρίση, τις πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τις δυο χώρες και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελικά δεν θα συζητήσουν τίποτα διότι απλά δεν είχαν σχεδιάσει να συναντηθούν.

Βεβαίως, εάν ήθελαν, θα μπορούσαν “να τα πουν για λίγο” στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά φαίνεται ότι ο Ερντογάν προετοιμάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία για ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Μητσοτάκης: Ή αυτοδυναμία ή δεύτερες εκλογές, καμιά περίπτωση συγκυβέρνησης [live]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: