Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι είναι ένας ακόμη πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας: Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί…

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Chris Murphy στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Κρις Μέρφι (Κονέκτικατ) και Τζον Όσοφ (Τζόρτζια), βρέθηκαν στη χώρα μας, στα πλαίσια της προγραμματισμένης αποστολής τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι Αμερικανοί νομοθέτες, εκπροσωπώντας την προεδρία Μπάιντεν, αφού συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και τους κορυφαίους Έλληνες αξιωματούχους, εξέφρασαν με τη σειρά τους την ικανοποίησή τους για το πολύ καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ειδικότερα, ο γερουσιαστής Μέρφι, ο οποίος στο παρελθόν έχει μιλήσει ανοικτά στο Κογκρέσο υπέρ της Ελλάδας και κατά των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, τόνισε πως η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί πια πόλος έλξης για τους Αμερικανούς επενδυτές.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μέρφι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «νέος Μενέντεζ» όσον αφορά τις φιλελληνικές του απόψεις. Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να συμπεριλάβει στην αποστολή του την Ελλάδα, στο πρώτο του μεγάλο ταξίδι εκτός ΗΠΑ, από τότε που ξεκίνησε η θητεία της Δημοκρατικής προεδρίας Μπάιντεν.

Η επίσκεψη του έμπειρου γερουσιαστή δεν ήταν ούτε συμβολική, ούτε κάποιου είδους αγγαρεία. Ήταν υψίστης σημασίας και τα αποτελέσματά της θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.

Έχοντας βρεθεί προηγουμένως σε Ισραήλ και Τυνησία, ο κ. Μέρφι αποφάσισε να προσγειωθεί με τον κ. Όσοφ επί ελληνικού εδάφους με απώτερο σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον σε διπλωματικό και εξοπλιστικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που κάνουν στρατιωτικές δαπάνες άνω του 2% ετησίως, ο Αμερικανός νομοθέτης διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα μας στις προσπάθειες που κάνει για να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Μέρφι αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, στο οποίο «αρχιτέκτονας» είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ δήλωσε πως το Κογκρέσο δεν πρόκειται να βάλει εμπόδια στην τελική ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί από την Αμερική.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μέρφι, μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, ήταν πιο ξεκάθαρος από ποτέ, όσον αφορά την στάση της Τουρκίας απέναντι στους ΝΑΤΟϊκούς της συμμάχους. Οι κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA θα συνεχίσουν να υφίστανται και αν δεν αλλάξει η εν λόγω συμπεριφορά και το φλερτ με την Ρωσία, τότε δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα.

Ο Κρις Μέρφι αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στο ταξίδι του, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κάτι να συζητήσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

  • Συνοψίζοντας, η επίσκεψη του γερουσιαστή Μέρφι στην Αθήνα ενδυνάμωσε περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η χώρα μας έχει έναν ακόμη αξιόλογο σύμμαχο στο Κογκρέσο, ο οποίος έχει τη θέληση να ακούσει με προσοχή τις θέσεις μας.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί καθώς ότι δεσμούς είχε χτίσει με τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ, πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα είναι αναγκασμένη να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, δακτυλοδεικτούμενη και πλήρως απαξιωμένη από την πλειοψηφία των κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών.

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το κύκνειο άσμα της προδομένης ΑΟΖ: Τότε ποιος ήταν ο λόγος που την οριοθετήσαμε με την Αίγυπτο;

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: