Ο διαπρεπής Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ αποκτά τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια

File photo Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ φωτο Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης




Μετά την τιμητική ελληνική ιθαγένεια που πήραν η μητέρα και ο μικρότερος αδελφός του Αντετοκούνμπο, η σκυτάλη των τιμητικών ελληνοποιήσωεν περνά στον διαπρεπή  ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, τον σπουδαίο Βρετανό επιστήμονα με την πολωνική καταγωγή, όπως σημειώνει δημοσίευμα του «Βηματοδότη».

Ο Μαρκ Μαζάουερ σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1981 και το 1983 αντίστοιχα.

Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1988).

Διετέλεσε Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Από το 2002 αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες και γράφει άρθρα πάνω στις διεθνείς σχέσεις ενώ οι Financial Times και ο Independent φιλοξενούν τις βιβλιοκριτικές του

Πολυγραφότατος, ο Μαζάουερ έχει εστιάσει την έρευνά του στην νεότερη ελληνική αλλά και την βαλκανική ιστορία.

Το βιβλίο του «Τα Βαλκάνια» κέρδισε το βραβείο Wolfson History Prize και το βιβλίο «Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation, 1941–44», («Στην Ελλλάδα του Χίτλερ» Εκδ. Αλεξάνδρεια) το βραβείο Longman History Today ως Βιβλίο της Χρονιάς.

Το βιβλίο του Salonica,  City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews 1430–1950 «Θεσαλονίκη, Πόλη των Φαντασμάτων  εκδ. Αλεξάνδρεια) κέρδισε το βραβείο Runciman Prize και το βραβείο Duff Cooper ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Hessell-Tiltman.

Επιπλέον, έχει μελετήσει την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα. Το βιβλίο του Dark Continent: Europe’s 20th century υποστήριξε ότι ο θρίαμβος της δημοκρατίας στην Ευρώπη δεν ήταν αναπόφευκτος αλλά περισσότερο αποτέλεσμα τύχης από την πλευρά των πολιτών και των πολιτικών αρχηγών. Και στο Hitler’s Empire: Nazi Rule in Occupied Europe, κάνει μια σύγκριση της ναζιστικής κατοχής της Γερμανίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σόιμπλε πλήγωσε την Ελλάδα, παραδέχεται ευθέως ο Μπόργιανς: Θα συνεργαστούμε με τον Μητσοτάκη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: