Ο αστερισμός του F-35 δεν έχει σταματήσει να φωτίζει το αεροπορικό Επιτελείο που ζητά το επόμενο βήμα πλήρους αεροπορικής υπεροχής

Ελληνικό F-16 M της 335 Μοίρας “Τίγρης” σε σχηματισμό με Ιταλικά F-35 που είχαν λάβει μέρος στον “Ηνίοχο” του 2018. Μια εικόνα που θέλει η Πολεμική Αεροπορία να δει στο μέλλον, αλλά με τα μαχητικά 5ης γενιάς να έχουν Ελληνικά διακριτικά. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

«Μόλις έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο, τότε θα είναι η ευκαιρία για να κάνουμε το επόμενο βήμα μας προς το αμερικανικό μαχητικό F-35.»

Αυτό φαίνεται πως έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία, τόσο στους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκκινήσει και αυτό το πρόγραμμα, όσο και προς τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Και μπορεί το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER να ολοκληρώνεται το 2027, όμως ένα πρόγραμμα απόκτησης μαχητικών 5ης γενιάς θα χρειαστεί αρκετά περισσότερα χρόνια αν σκεφτεί κανείς την γραμμή παραγωγής αλλά και…αναμονής.

Παρασκηνιακά γίνονται πολλές συζητήσεις, αναλύσεις και παρουσιάσεις για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας κι ανάμεσα σε αυτές δεν μπορεί να λείπει το επόμενο μεγάλο βήμα που θα εκτοξεύσει την αεροπορική υπεροχή. Συζητήσεις με Επιτελείς αλλά και με την πολιτική ηγεσία η οποία έχει πάρει όλες τις αναφορές του αεροπορικού Επιτελείου που δείχνουν την εικόνα προς το μέλλον…

Πάντως ακόμη και αύριο το πρωί επισημαίνουν στελέχη της Lockheed Martin να γίνει η συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να δουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι μπροστά από την Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται χώρες που έχουν παραγγείλει συνολικά 228 αεροσκάφη, γεγονός που συνεπάγεται, σε περίπου μια 5ετή καθυστέρηση.

Πολωνία με 48 F-35, Βέλγιο με 32, ΗΑΕ με 50, Φιλανδία με 48 και Ισραήλ με 50 μαχητικά 5ης γενιάς. Και σε αυτό τον υπολογισμό απουσιάζουν τ’ αεροσκάφη της Ελβετίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, που γνωρίζουν άριστα αυτή τη διαδικασία, επιμένουν ότι εφόσον τρέχει το πρόγραμμα των VIPER και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των RAFALE, το επόμενο βήμα δεν μπορεί να καθυστερήσει για να υπάρξουν και οι ανάλογες ενέργειες οι οποίες θα είναι προπομπός στην 5η γενιά.

Η Πολεμική Αεροπορία ζητά χρόνια το F-35…

Άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει κρύψει εδώ και χρόνια, με πολλές ηγεσίες όχι μόνο τώρα υπό τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, ότι θέλει να κάνει το άλμα προς το μέλλον, εντάσσοντας το μαχητικό 5ης γενιάς στον αεροπορικό στόλο. Και ο προηγούμενος Α’ ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου σε μια από τις ομιλίες του ως Α’ ΓΕΑ είχε σημειώσει ότι το F-35 είναι μονόδρομος για την Πολεμική Αεροπορία.

Η θέληση αυτή έχει αποτυπωθεί και δια της επισήμου οδού με σχετικές επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες όμως δεν ήταν εκείνες που χρειάζονται οι ΗΠΑ, δηλαδή μια αποστολή LOR για LOA.

Πηγές και του αεροπορικού Επιτελείου σημείωναν ότι η αποστολή LOR δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε δέσμευση εκατομμυρίων ως πρώτη δόση καθώς μόνο για την επίσημη απάντηση ,δηλαδή την LOA, χρειάζεται περίπου 1-1,5 χρόνος. Η δε πρώτη παράδοση μεταφέρετε σε πέντε έως επτά έτη εκτός κι αν η Ελληνική με την Αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσουν σε κάποια ειδική συμφωνία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία δείχνει προς την Ελληνική πλευρά και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με το κόστος ανά μονάδα. Σύμφωνα με την Lockheed Martin το F-35, πρώτον έχει μειωθεί το κόστος ανά ώρα πτήσης σε σχέση με την προηγούμενη 6ετία κατά 44%.

Παράλληλα το κάθε αεροσκάφος κοστίζει 77,9 εκατομμύρια δολάρια, μια μειωμένη τιμή σε σχέση με την προηγούμενη παρτίδα που είχε φτάσει στα 82,4 εκατομμύρια και πολύ λιγότερο από τα 100 εκ plus που κόστιζαν τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Ήδη 11 χώρες έχουν γίνει χρήστες του F-35, το οποίο έχει «γράψει» περισσότερες από 430.000 ώρες πτήσης κατά τις οποίες κατά διαστήματα παρουσιάζονται ακόμη οι λεγόμενες παιδικές ασθένειες τις οποίες προσπαθεί να ξεπερνά η LM.

Το επόμενο διάστημα σίγουρα έχει ενδιαφέρον που εστιάζει στη ναυτική ισχύ. Ωστόσο και το επικείμενο ταξίδι στις ΗΠΑ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι στο παρελθόν και ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει την θέληση για απόκτηση των F-35 για την Πολεμική Αεροπορία ώστε να ξεχωρίσει με αυτό το στρατηγικό πρόγραμμα αεροπορικής υπεροχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Το Rafale γίνεται το μακρύ δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Γάλλοι ιπτάμενοι μίλησαν για asset του μαχητικού που βάφτηκε στα γαλανόλευκα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: