Mirage 2000 EGM το φόβητρο των Τούρκων πιλότων: Aποχαιρετισμός στο 33χρονο μακρύ δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας (photo gallery)

Το Mirage 2000 EGM αποτέλεσε για 33 χρόνια ένα από τα πιο πετυχημένα μαχητικά που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία κι έκανε την μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία ουδέποτε γνώριζε τις πραγματικές δυνατότητες που έχει το Γαλλικό αεροσκάφος. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η αυλαία πλησιάσει… Το «Δελταπτέρυγο» που έσπειρε πανικό στο Τουρκικό Επιτελείο και τους αεροπόρους καθημερινούς παραβάτες του Ελληνικού ουρανού, φτάνει η ώρα να δώσει περήφανα την σκυτάλη στα RAFALE F3R.

Το Mirage 2000 EGM, ο παλαιότερος δηλαδή τύπος της Γαλλικής σχολής που βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα στην 332 Μοίρα αγγίζει το λεγόμενο «πέρας της επιχειρησιακής του δράσης».

Αν άξιζε η περαιτέρω αξιοποίησή του είναι κάτι που μόνο η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορούσε ν’ απαντήσει, όπως κι αν τελικά οι Γάλλοι θα πάρουν τα μαχητικά από την Τανάγρα έναντι κάποιου ποσού.

Μαχητικά που ξεχώρισαν από το 1988 όταν έκαναν «ντεμπούτο» στον καταγάλανο ουρανό του Αρχιπελάγους για ν’ αναχαιτίσουν τις προκλήσεις των γειτόνων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Τούρκοι αεροπόροι ίδρωσαν κατά τις ανηλεείς καταδιώξεις των «Δελταπτέρυγων».

 

Στιγμιότυπο από ανεφοδιασμό στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, την “φωλιά” επιφυλακής των αεροσκαφών Mirage 2000 από την πρώτη ημέρα της απόκτησής τους. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Ιδίως μάλιστα όταν οι εναέριοι εισβολείς παρασέρνονταν από τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας εκεί που το Mirage υπερτερεί δίχως αμφισβήτηση, στην κλειστή αερομαχία σε σχέση με το F-16.

Η συμφωνία που ξεχώρισε…

Η Ελληνογαλλική συμφωνία που είχε γίνει τότε σε επίπεδο κορυφής προέβλεπε ότι οι Τούρκοι ουδέποτε θ’ αποκτούσαν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και η Γαλλία το τήρησε αυτό ευλαβικά. Βεβαίως αν κοιτάξουμε τον κατάλογο των οπλοστασίων μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι Τουρκία και Γαλλία σε εξοπλιστικό επίπεδο δεν είχαν ποτέ τις καλύτερες σχέσεις και επαφές. Αντιθέτως σε επίπεδο ηλεκτρονικών και αναλώσιμων οι βιομηχανίες δεν αποφεύγει η μια την άλλη.

Από το 1988 έως το 1992 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απέκτησε για τις 331 & 332 Μοίρα της Τανάγρας συνολικά 36 Mirage 2000 EGM & 4 διθέσια Mirage 2000 BGM, τότε σε υπηρεσία ήταν ακόμη και ο «παππούς», το Mirage F1.

Ο τρόμος των EXOCET

Οπλισμένα με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530, Magic 550, αλλά και με τους αντιπλοϊκούς AM-39 EXOCET θεωρήθηκε από την ημέρα της απόκτησής τους ένα φόβητρο για τον Τουρκικό στόλο.

Ακόμη και το βράδυ των γεγονότων στα Ίμια τα μόνο αεροσκάφη που πετούσαν ήταν τα Mirage 2000 EGM, «φορτωμένα» με τους EXOCET και πανέτοιμα να εξαπολύσουν φονικά πλήγματα στα πλοία του τουρκικού στόλου που ήταν στο Αιγαίο, απέναντι από τα Ελληνικά.

  • Την σκυτάλη αυτή τώρα αναλαμβάνουν τα RAFALE F3R καθώς αποτελούν την αεροπορική πλατφόρμα που μπορεί να φέρει τόσο τους SCALP EG, πυραύλους μακρού βεληνεκούς αλλά και τους αντιπλοϊκούς EXOCET, όπως και τους πυραύλους game changer αέρος αέρος METEOR.

 

Mirage 2000 VS F-16 TuAF στην Χίο

Το Mirage 2000 οι γείτονες δεν θα σταματήσουν να το φοβούνται, όπως και την εμπειρία των διεθνώς αναγνωρισμένων ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Mirage 2000 EGM ήταν εκείνο που βρισκόταν σε υπηρεσία readiness τον Οκτώβριο του 96’ και ενεπλάκη σε αερομαχία με διθέσιο τουρκικό F-16 το οποίο κατέληξε φλεγόμενο στην θαλάσσια περιοχή της Χίου παρασέρνοντας στον θάνατο τον έναν εκ των δυο τούρκων πιλότων, ύστερα από περίπου μιας ώρας καταδίωξη…

Στα 33 συναπτά έτη που πέρασαν από την υπογραφή της σύμβασης «TALOS», μέσω της οποίας η 114 Πτέρυγα Μάχης απέκτησε 40 Mirage 2000, έως τον Σεπτέμβριο του 2021 τα «Δελταπτέρυγα» αυτά έγραψαν τη δική τους ιστορία στη συνέχεια της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά οι άνθρωποι που τα υπηρέτησαν δεν πέρασαν λίγα.

 

Η απαξίωση και οι προσπάθειες των μηχανικών

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις των μηχανικών της 332 Μοίρας «Γεράκι» οι οποίοι μετά την έλευση των νεότερων Mirage 2000-5 Mk2 στην 331 Μοίρα «Θησέας», ανέλαβαν όλη την υπολειπόμενη δύναμη των παλαιότερων «2λιτρων», λέγοντας «έχουμε πολύ περισσότερες ώρες χρήσης από εκείνα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα ευρήματα που παρατηρούνται, τα προσθέτουμε εμείς στην βιβλιογραφία του κατασκευαστή. Ενημερώνουμε τους Γάλλους, κάνουμε ακόμη και τηλεδιασκέψεις ώστε να βρίσκουμε λύσεις που να είναι σύμφωνες με την κατασκευάστρια εταιρεία και διατηρούμε έστω και με δυσκολίες την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών». 

Η δεκαετής δημοσιονομική κρίση δεν άργησε καθόλου να αγγίξει την Τανάγρα, όχι μόνο την 332 Μοίρα με τον παλαιότερο τύπο των Mirage. Σίγουρα στην 331 τα πράγματα ήταν καλύτερα αλλά ουδείς πετούσε την σκούφια του για τις διαθεσιμότητες την ώρα που οι μηχανικοί έκαναν μαγικά ώστε να πετούν αεροσκάφη και να μην υπάρχει η παραμικρή έκπτωση στην ασφάλεια πτήσεων.

“Φορτωμένο” με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους EXOCET το Mirage 2000 EGM ήταν το απόλυτο φόβητρο για τον τουρκικό στόλο. Οι πύραυλοι αυτοί παραμένουν στην 332 Μοίρα “Γεράκι” καθώς τα Rafale F3R μπορούν να φέρουν και αυτό το σημαντικό όπλο. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

«Βάζουμε κάτω το κεφάλι, διαβάζουμε την βιβλιογραφία, συμβουλευόμαστε τον κατασκευαστή και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να κάνουν την δουλειά που πρέπει οι πιλότοι μας και να επιστρέφουν πίσω με ασφάλεια» έλεγαν σε κάποια στιγμή οι έμπειροι μηχανικοί και των δυο Μοιρών της Τανάγρας.

  • Η υπογραφή της Follow On Support για τα Mirage 2000 EGM ήταν προβληματική κι αυτό φάνηκε μέσα από το πέρασμα των ετών. Υπήρξε Αρχηγός να λέει ότι «δεν είναι δυνατό να μην έχουμε τακάκια». Παράλληλα και η Γαλλική πλευρά πέρασε αρκετό διάστημα μέχρι να μπορέσει να υποστηρίξει τα δικά της αλλά και τα Mirage που είχε προμηθεύσει άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η περαιτέρω τεχνική υποστήριξη για τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα προσωπικά στοιχήματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου κι αυτό έχει αρχίσει δυο χρόνια μετά ήδη να φαίνεται στο υπόστεγο του «Θησέα».

«Μετάγγιση» ισχύος…

Όμως ένα μέρος της «καρδιάς» των παλαιότερων «Δελταπτέρυγων» θα συνεχίσει να χτυπά μέσα από τα Dash5 καθώς όπως αποκαλύπτουν πηγές του αεροπορικού Επιτελείου η αξιοποίηση των κινητήρων των παλαιότερων Mirage 2000 turbofan SNECMA M53 P2 Jet της ώσης των 21.400 λιβρών, θα συνεχιστεί στην 331 Μοίρα «Θησέας» και τα «5άρια» της Τανάγρας. Άλλωστε δέκα εκ των παλαιότερων Mirage έξ αρχής είχαν μετατραπεί σε -5 mk2, όταν το 2000 η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα 15 νεότερα Γαλλικά μαχητικά.

  • Το Mirage 2000 EGM υπήρξε το πρώτο μαχητικό που αποκτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία με αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Είχε ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 που το θωράκιζε από απειλές αέρος και εδάφους.

Υπήρξε το αεροσκάφος που «έκλεψε» την παράσταση, τα βλέμματα και τις καρδιές αεροπόρων και μηχανικών για 33 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και ήταν η απόλυτη απειλή ως το μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής έναντι οποιασδήποτε επιβουλής…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Στην Βουλή η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 και 4 ακόμη εξοπλιστικά προγράμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: