Μήνυση Τραμπ κατά της ανιψιάς του και δημοσιογράφων των New York Times

File photo: Το βιβλίο της ανιψιάς του Ντόναλντ Τραμπ, Μαίρη Τραμπ σε βιβλιοπωλείο της Ουάσιγκτον.. EPA/MICHAEL REYNOLDS




Ο Ντόναλντ Τραμπ μηνύει την ανιψιά του και τους New York Times για άρθρο του 2018 στο οποίο αποκαλύπτονταν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε «ύποπτα φορολογικά κόλπα».

Η αγωγή, που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη, κατηγορεί τη Μαίρη Τραμπ και τους δημοσιογράφους της εφημερίδας  ότι «εμπλέκονται σε ύπουλη συνωμοσία» με στόχο την απόκτηση εμπιστευτικών εγγράφων.

Ισχυρίζεται ότι η 56χρονη Μέρι Τραμπ παραβίασε μια συμφωνία διακανονισμού που της απαγόρευε την αποκάλυψη των εγγράφων.

Η Μαίρη Τραμπ αποκάλυψε πως η ίδια ήταν η  πηγή της όλης ιστορίας σε αποκαλυπτικά απομνημονεύματα που δημοσίευσε το 2020.

Η Μαίρη Τραμπ, κόρη του Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ, του μεγαλύτερου αδελφού του προέδρου που πέθανε το 1981 σε ηλικία 42 ετών, δεν έχει ακόμη σχολιάσει την αγωγή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει σταθερά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο βιβλίο της ανιψιάς του και προσπάθησε ανεπιτυχώς μέσω μήνυσης να εμποδίσει τη δημοσίευσή του.

Χθες Τρίτη, στην αγωγή που κατατέθηκε εκ μέρους του Τραμπ  σε κρατικό δικαστήριο κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι των New York Times, Susanne Craig, David Barstow και Russell Buettner ότι επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με την ανιψιά του στο πλαίσιο  «προσωπικής βεντέτας» μαζί του.

“Μια ομάδα δημοσιογράφων των New York Times, εν μέσω μιας εκτεταμένης σταυροφορίας για την απόκτηση των εμπιστευτικών φορολογικών στοιχείων του Ντόναλντ Τραμπ, αναζήτησαν ανελέητα την ανιψιά του Μαίρη … και την έπεισαν να περάσει λαθραία τα αρχεία από το γραφείο του δικηγόρου της “, αναφέρει η αγωγή.

Ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ «υπέστη σημαντικές ζημίες» και δηλώνει ότι ζητά αποζημίωση τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Στο βιβλίο της, η  Τραμπ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο παρέσχε φορολογικά έγγραφα στους New York Times, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να αποτελέσουν μέρος ερευνητικού άρθρου 14.000 λέξεων για τα «ύποπτα φορολογικά κόλπα του Τραμπ κατά τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων απάτης, που αύξησαν  σημαντικά την περιουσία που έλαβε από τους γονείς του ».

Μία από τις δημοσιογράφους που αναφέρεται στη μήνυση, η Κρεγκ, έγραψε στο Twitter απαντώντας στους ισχυρισμούς: “Χτύπησα την πόρτα της Μαίρης Τραμπ. Εκείνη άνοιξε. Νομίζω ότι το λένε δημοσιογραφία”.

Η εκπρόσωπος των New York Times, Danielle Rhoades Ha, δήλωσε ότι η κάλυψη των φορολογικών υποθέσεων του Τραμπ από την εφημερίδα «βοήθησε τους πολίτες να ενημερωθούν μέσω σχολαστικών αναφορών για ένα θέμα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» και ότι η μήνυση είναι «μια προσπάθεια να φιμωθούν “ανεξάρτητοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί”.

Πέρυσι, η Μαίρη Τραμπ κατέθεσε τη δική της αγωγή κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ και δύο μέλη της οικογένειας για απάτη και συνωμοσία , υποστηρίζοντας ότι ο τότε πρόεδρος, η αδελφή του Μαριάν Τραμπ Μπάρι και ο αδελφός Ρόμπερτ Τραμπ – που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο – την εξαπάτησαν σε υπόθεση  κληρονομιάς. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη.

Πηγή: BBC

FBI: Στη Γκάμπι Πετίτο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στο Ουαϊόμινγκ, πρόκειται για ανθρωποκτονία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: