Με τα κρίνα του γιαλού υποδέχθηκε το φθινόπωρο το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου

File photo: Πρόκειται για τo κρίνo του γιαλού ή παγκράτιο το παράλιο (Pancratium maritimum), όπως είναι η επιστημονική του ονομασία. Το συναντούμε ανθισμένο σε αρκετές παραλίες της Κύπρου από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Με τα λευκά κρίνα της θάλασσας, γνωστά και από την αρχαιότητα, υποδέχτηκε τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τo κρίνo του γιαλού ή παγκράτιο το παράλιο (Pancratium maritimum), όπως είναι η επιστημονική του ονομασία. Το συναντούμε ανθισμένο σε αρκετές παραλίες μας από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, το όνομα του γένους Pancratium προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν και κραταιός, που σημαίνει ισχυρός, παραπέμποντας στην ανθεκτικότητα του να ευδοκιμεί σε ξηρά αμμώδη εδάφη αλλά και στις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το όνομα του είδους maritimum (παράλιο) υποδηλώνει τον φυσικό χώρο εξάπλωσης του φυτού.

Το κρίνο του γιαλού, που είναι ένα τοπικά κοινό, ιθαγενές φυτό της Κύπρου, το συναντάμε σε πολλές παραλιακές περιοχές, όπως το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου, την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά, τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, τη Χερσόνησο της Καρπασίας κ.α.

Το φυτό είχε θρησκευτική αξία και ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς βρέθηκε σε αρχαίες εικονογραφήσεις της μινωικής εποχής στα ανάκτορα της Κνωσού και σε αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης (Ακρωτήριο Θήρα). Επίσης, αναφέρεται από τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Αρμενοχωρίου – Παρεκκλησιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: