Λάβρος ο Δένδιας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Nα αλλάξει η Τουρκία τη νέο-οθωμανική της πολιτική

Photo Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλάει στα εγκαίνια έκθεσης που διοργανώνει η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Για νέο-οθωμανική πολιτική κατηγόρησε την Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στα εγκαίνια της έκθεσης 200 και πλέον εγγράφων της συλλογής του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν τη Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά, τονίζοντας ότι λυπάται βαθιά για την επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με το σημαντικό μνημείο του Ελληνισμού.

«Σήμερα, έχουμε την χαρά να την παραδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας, μέσα στο επιβλητικό και φιλόξενο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Κιβωτό της Βυζαντινό-Χριστιανικής παράδοσης στην πρωτεύουσα του νέου Ελληνισμού. Συνιστά η παράδοση αυτή, η Βυζαντινό-Χριστιανική, μια πολύ σημαντική πνευματική παρακαταθήκη στην πορεία της Ανθρωπότητας» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πολιτική της Άγκυρας για τα μνημεία:

«Μου δίνεται εδώ η ευκαιρία να υπογραμμίσω, την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν αυτή την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Να προστατεύουν, ιδιαίτερα, τα μνημεία αυτής της κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία, όπως η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον, δυστυχώς, σήμερα για άλλους λόγους.

Η Ελλάδα και πάρα πολλές χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης.

Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με την στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης, όχι ως θρησκευτικού φαινομένου μόνο. Με την στήριξη της απόπειρας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, χωρών – φίλων της Ελλάδας.

Αναμένουμε από την Τουρκία να μεταβάλλει τη νέο-οθωμανική πολιτική της. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται ότι πραγματοποιεί. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σεβαστεί τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της. Να επαναπροσεγγίσει τις οικουμενικές αξίες.

Με κάθε σεβασμό, αυτό νομίζω ότι είναι και το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας. Και θα μου επιτραπεί να πω ότι αυτό εκτιμώ ότι συνιστά και τη θέληση ενός πολύ σημαντικού – ίσως και πλειοψηφικού – μέρους της τουρκικής κοινωνίας που προσβλέπει στην Ευρώπη και στις οικουμενικές αξίες».

Ο Ν. Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της έκθεσης, είπε πως καταδεικνύει ότι, με την Επανάσταση, η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα και ότι το υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει έτσι άλλη μία ψηφίδα στο ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα μέσα στους επόμενους μήνες να καταστεί δυνατό, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στόχος του εγχειρήματός μας, προσδιόρισε, είναι να αναδειχθεί η σύναψη διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με κάθε ένα από τα κράτη της εποχής, έως τη δεκαετία του 1840.

«Ξεκινώντας από την αναγνώριση του Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή το 1822. Καθώς και μιας νεοσύστατης τότε χώρας, των ΗΠΑ, με τη διακήρυξη του Προέδρου Monroe το 1822. Μια διακήρυξη η οποία ήταν στην ουσία η πρώτη αναγνώριση του Αγώνα των Ελλήνων από ηγέτη μεγάλης χώρας, ο οποίος έκανε αναφορά στην χώρα ως Ελλάδα. Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης. Φθάνει στη δημιουργία δεκάδων προξενικών αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία» σκιαγράφησε.

Στη διαδικτυακή της μορφή, η έκθεση εγκαινιάσθηκε λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου. Ακολούθως, ταξίδεψε στο Περθ, στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και στο Αλγέρι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στη Νέα Υόρκη από Δευτέρα ο Δένδιας: Για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ * Σειρά επαφών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: