Κυβέρνηση σκληροπυρηνικών διαδόχων του Μουλά Ομάρ ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν [video]

Photo Ο Zabihullah Mujahid εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου EPA/STRINGER μέσω ΚΥΠΕ




Κυβέρνηση προσωρινού χαρακτήρα ανακοίνωσαν το απόγευμα σήμερα Τρίτη οι Ταλιμπάν, με επικεφαλής της στενό συνεργάτη του ιδρυτή της ισλαμιστικής οργάνωσης, Μουλά Ομάρ, ενώ υπουργός των Εσωτερικών πρόσωπο που βρίσκεται στις λίστες των καταζητούμενων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενδεικτικό του χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης επίσης είναι ότι ο γιός του Μουλά Ομάρ ορίστηκε υπουργός Άμυνας.

Ο ορισμός των συγκεκριμένων σκληροπυρηνικών Ταλιμπάν δείχνει τις διαθέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνουν προς τις χώρες της Δύσης, ότι δεν θα επαναλάβουν τις βιαιότητες που χαρακτήριζαν τη διακυβέρνηση τους πριν από δύο δεκαετίες, σχολιάζει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τόνισε ότι επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ και αντιπρόεδρος ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Έχοντας το σεβασμό από διάφορες φατρίες των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στην Ντόχα που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

  • Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν στενός συνεργάτης του Μουλά Ομάρ, ιδρυτή των Ταλιμπάν. Ο γιός του Μουλά Ομάρ, Μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ, θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας.

Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών τοποθετείται ο Σαραχουντίν Χακάνι, γιος του ιδρυτή της στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακάνι», που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.

«Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες της χώρας μας ανυπομονούν για την νέα κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακόμα σαφές για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ο οποίος από τη στιγμή που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ακουστεί καθόλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ.

Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλής τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.

Mε πληροφορίες από Reuters και ΑFP

Αφγανιστάν :Εκατοντάδες παιδιά αποχωρίσθηκαν από τις οικογένειές τους μέσα στο χάος της αποχώρησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: