Είναι η «επάνοδος», βασισμένη σε μια νέα (επιτέλους) στρατηγική για το Κυπριακό; Μακάρι! Διαφορετικά…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Άντονι Γκουτερες. Φωτογραφία ΟΗΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Την περασμένη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε Διάσκεψη Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ.

Αναλύοντας, τόσο τις θέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης, όσο και το πρόγραμμα του ιδίου αλλά και του ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στη συνέχεια, ο ΠτΔ απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Σε σχέση με την επαναφορά της συνθήκης του 1960, σε μια κρίσιμη στιγμή, που η Τουρκία και η Τ/Κ πλευρά αναφέρονται στην απαράδεκτη λύση «δυο κρατών», ρώτησα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το τι αναμένει να πράξει ο ΓΓ των ΗΕ με δεδομένη τη θέση της Τ/Κ πλευράς για δύο κράτη και της Ελληνοκυπριακής για το Σύνταγμα του 1960.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέτρεψε να μην «συνταυτίζουμε τις απαράδεκτες και εκτός ψηφισμάτων προτάσεις των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για αλλαγή της βάσης λύσης, με μια πρόταση που θέλει να επαναφέρει την τάξη όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ή την τελική λύση».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «η επαναφορά στο Σύνταγμα του 1960 είναι μια απάντηση στους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς, ότι την αποκλείουμε από τη συμμετοχή στη διοίκηση της χώρας και ότι τάχα είναι Ελληνοκυπριακή διοίκηση».

«Δεύτερον», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «παραπέμπει σε Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, σε ψηφίσματα των ΗΕ και σε αρχές της ΕΕ στην επιδίωξη εξεύρεσης λύσης. Οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου είναι ξεκάθαρες και καθορίζουν τη λύση, τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής του ΓΓ εξίσου, δηλαδή δεν εκφεύγουν καθόλου από την συμφωνημένη βάση λύσης. Σε αντίθεση με την αναφορά στο Σύνταγμα του 1960 (πρόσθεσε ο ΠτΔ), επαναφέρουμε τη σωστή βάση, με βάση τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής».

Όπως επίσης σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αυτή ήταν η δήλωση μου και αυτό πρέπει να συγκρατείτε και όχι το απομονωμένο που κάποιοι προτίμησαν να θεωρήσουν ότι επανερχόμαστε στο ενιαίο κράτος. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να πράξουμε κάτι ανάλογο.

Όμως, μετά το ‘74 και της αδήριτου ανάγκης συμφωνίες υψηλού επιπέδου καθορίζεται η μορφή λύσης. Αυτό που ζητούμε είναι η λύση να οδηγεί σ’ ένα πραγματικά λειτουργικό κράτος που να διασφαλίζει διάρκεια, συνέχεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επομένως, καμιά σχέση έχει ο παραλληλισμός ή η συσχέτιση με τις εκτός πλαισίου ΗΕ προτάσεις των Τουρκοκυπρίων με την επάνοδο ή την αναφορά σε συνθήκες που οδηγούν σε μια μετεξέλιξη πάντα εντός των πλαισίων των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Απαντώντας με ερώτημα στην αναφορά του ΠτΔ για “συνταύτιση”, ζήτησα διευκρίνιση, ρωτώντας τον «γιατί προβαίνει τώρα στην πρόταση αυτή και δεν το έκανε πριν 5 ή περισσότερα χρόνια που ήταν Πρόεδρος».

Η απάντηση του ΠτΔ ήταν η εξής: «Διότι απλούστατα οι νέες προτάσεις της Τουρκίας που εκφράζονται μέσω του εκπροσώπου της κ. Τατάρ μιλούν για αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο καθεστώς και αλλαγή της βάσης λύσης με αναγνώριση δύο κρατών. Είναι απάντηση (η πρόταση μου) για επάνοδο στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ και στους όρους εντολής του ΓΓ».

  • Επιτρέψετε μου να επαναλάβω την διευκρινιστική απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη: «Είναι απάντηση (η πρόταση μου) για επάνοδο στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ και στους όρους εντολής του ΓΓ».

Αναμφίβολα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την πατρίδα μας, σε μια περίοδο που η Αμμόχωστος «σβήνει», σε μια περίοδο που ο ΓΓ των ΗΕ κάνει ομιλία στο νέο, πολυτελές κτίριο/σπίτι της Τουρκίας, απέναντι από τον ΟΗΕ, με τον κ. Γκουτέρες να μιλά στον εισβολέα ως «το καλό παιδί της περιοχής»!

Όμως θα ήθελα να αναφερθώ στην λέξη «επάνοδος», που ανέφερε ο ΠτΔ. Στη δική μου αντίληψη, επάνοδος σημαίνει ότι κάπου είχαμε χάσει τον δρόμο μας και/ή ότι η Τουρκία κατάφερε να χάσουμε τον δρόμο μας μέσα από την «αδιαλλαξία της αναθεωρητικής της στάσης, των νέο-οθωμανικών προσανατολισμών της, που δεν αφορούν μόνο το Κυπριακό αλλά εκτείνονται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, επεμβαίνουν στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και δεν παραλείπουν να επεκταθούν στον Καύκασο επεμβαίνοντας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

  • Απάντηση/φράση, η οποία δόθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην ερώτηση του αγαπητού φίλου και συνάδελφου Μιχάλη Ιγνατίου για το «τι μπορεί ο ΠτΔ να αναμένει με τη στάση που έχει επιδείξει ο κ. Ερντογάν».

Αν η λέξη «επάνοδος» ορίζει μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των πιο πάνω, κι αν πίσω από αυτή την επάνοδο υπάρχουν νέα βήματα τα οποία η ταλαίπωρη χώρα μας θα επαναφέρει, τότε μόνο καλό θα μπορούσε να προσδώσει. Μακάρι να υπάρχει στρατηγική πίσω από όλα αυτά! Μακάρι να μην πηγαίνουμε στα τυφλά! Άλλωστε, ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, πίσω από κάθε ερώτηση/απορία, μόνο αγωνία υπάρχει, όπως πιστεύω και σε κάθε πρόσφυγα!

Καλή συνέχεια κύριε Πρόεδρε! Εύχομαι ειλικρινά να επανέλθουμε σε έναν δρόμο που επιτέλους θα έχει κατάληξη!

Υ.Γ. Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ΠτΔ με το Γ.Γ. του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ανατασιάδης, ανέπτυξε τις θέσεις και ιδέες του στο ΓΓ και συμφώνησαν ότι “όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα με τον κ. Τατάρ, στις 27 του μήνα”.

Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

«Δεν οδηγούμε την αλλαγή, αλλά έρχεται η αλλαγή και μας βρίσκει»: Διαιωνίζονται παρακμιακά φαινόμενα όταν δεν υπάρχει αντίδραση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: