Η Ελλάδα αντιδρά πιο σκληρά στους μετανάστες που στέλνει η Τουρκία: Η τουρκική παγίδα και η ελληνική απόκρουση

FILE PHOTO: Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στις τρεις εισόδους του λιμανιού της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεταμένη -και η Ελλάδα κατά τα φαινόμενα αντιδρά ολοένα και πιο σκληρά στα πολλά σκάφη μεταναστών. Τουλάχιστον αυτό υποδεικνύουν τα δεδομένα και οι παρατηρήσεις από την τουρκική Ακτοφυλακή και διάφορες ΜΚΟ.

Παρά την επιβεβλημένη προσοχή κατά την εξέταση των αριθμών, οι διάφορες πηγές αφήνουν να διαφανεί μια τάση.

Τα παραπάνω γράφει η γερμανική εφημερίδα WELT, η οποία επηρεάζεται ολίγο από την τουρκική προπαγάνδα.

Τίτλος: «Το πρόβλημα των Pushbacks -με σκληρότητα ενάντια στην μεταναστευτική πίεση»
Υπότιτλος: «Η Ελλάδα αμύνεται στο ενδεχόμενο να γίνει και πάλι το επίκεντρο μιας προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με αναφορές αυξάνεται ο αριθμός των αποκαλούμενων Pushbacks, τα οποία οι ΜΚΟ επικρίνουν ως παράνομα. Η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αυξάνεται και η Τουρκία την εκμεταλλεύεται με επιδεξιότητα»

Η ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με αυτήν, τα λεγόμενα Pushbacks στο Αιγαίο έχουν πρόσφατα αυξηθεί. Κατά τις αναφορές, οι μετανάστες απωθούνται στην ανοιχτή θάλασσα από Έλληνες συνοριοφύλακες και προωθούνται στην Τουρκία -συχνά χωρίς να ελέγχεται το δικαίωμα στην παροχή προστασίας.

Αν συγκρίνει κανείς τον Αύγουστο του περασμένου έτους με τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η τουρκική Ακτοφυλακή κατέγραψε αύξηση των Pushbacks κατά περισσότερο από 50% (από 40 σε 61 περιστατικά). Ο αριθμός των ατόμων που απωθήθηκαν παρέμεινε περίπου ο ίδιος (περίπου 1.500 ανά έτος).

Η διαφορά είναι πιο μεγάλη την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου: Σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, ο αριθμός των Pushbacks έχει υπερδιπλασιαστεί, από 6 πέρυσι σε 15 (δεδομένα για το διάστημα 1-8 Σεπτεμβρίου). Ενώ 127 μετανάστες απορρίφθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, φέτος φέρεται να συνέβη το ίδιο σε 486.

Αλλά και η νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report (ABR), η οποία τεκμηριώνει τις απόπειρες διέλευσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατέγραψε περισσότερες απορρίψεις. Τον Αύγουστο απετράπη η διέλευση 89 σκαφών. Ο αριθμός των απορρίψεων έχει «αυξηθεί δραστικά», ειδικά από τα μέσα Αυγούστου και μετά, δηλώνει ο ιδρυτής της ABR, Tommy Olsen, σε συνομιλία του με την WELT.

Ο Mare Liberum, ένας σύλλογος του Βερολίνου που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους μετανάστες στα τουρκικά-ελληνικά θαλάσσια σύνορα, αναφέρει κάτι παρόμοιο. «Από τότε που οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές άρχισαν να απωθούν συστηματικά τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τον Μάρτιο του 2020, δεν υπήρξε ποτέ ένας μήνας με τόσα Pushbacks σαν τον Αύγουστο του 2021», ανέφερε η ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, σε 63 περιπτώσεις απωθήθηκαν 1.477 άνθρωποι.

Ωστόσο, κατά την ταξινόμηση των στοιχείων για τα Pushbacks, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αποστολείς δεν είναι πολιτικά ουδέτεροι. Οι ακτιβιστές των ΜΚΟ μάχονται τις περισσότερες για μια πιο φιλελεύθερη Προσφυγική Πολιτική στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης ορισμένες οργανώσεις ότι συνεργάζονται με διακινητές. Τον Ιούλιο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2020 η Ελληνική Αστυνομία κίνησε ποινική διαδικασία κατά εργαζομένων στις οργανώσεις βοήθειας στην Λέσβο.

Η κατηγορία: Κατασκοπεία και συνδρομή στην παράνομη είσοδο στην χώρα. Οι οργανώσεις κατηγορούνται ότι παρείχαν μέσω messenger στους μετανάστες στην τουρκική ακτή πληροφορίες σχετικά με επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού. Δεν είναι γνωστό ποιες οργανώσεις κατηγορούνται. Εκπρόσωπος της αστυνομίας αναφέρθηκε πρόσφατα στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και είπε ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε περιφερειακό ανταγωνισμό με την Ελλάδα. Η Άγκυρα θέλει επίσης να εμφανιστεί στο Προσφυγικό ως ανθρωπιστική χώρα που φέρει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Η κριτική στην Ελλάδα και την ΕΕ εντάσσεται σε αυτήν την στρατηγική. Κατά το παρελθόν, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για δικούς του σκοπούς.

Η Ελλάδα, αντίθετα, ενδιαφέρεται για χαμηλούς αριθμούς μεταναστών. Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Αθήνα αντιστέκεται στο να γίνει και πάλι το επίκεντρο μιας κρίσης και ως εκ τούτου στηρίζεται στην απομόνωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται την διάπραξη Pushbacks: «Όπως κάθε χώρα, έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Και το κάνουμε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και το Διεθνές Δίκαιο», δηλώνει για παράδειγμα ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Διάφορα ΜΜΕ και οργανισμοί έχουν αποδείξει ότι το Ελληνικό Λιμενικό διαπράττει όντως Pushbacks. Στις περιπτώσεις των ομαδικών απορρίψεων, συχνά δεν δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Γι’ αυτό και ορισμένοι νομικοί θεωρούν ότι όλα τα Pushbacks είναι αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και η Gillian Triggs, αναπληρώτρια επικεφαλής της UNHCR, περιγράφει τα Pushbacks ως «πολύ απλά παράνομα».

Ο ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Daniel Thym προβάλλει μία διαφορετική επιχειρηματολογία σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ακόμη και η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες δεν περιέχει ατομικό δικαίωμα να γίνουν δεκτοί με ‘άσυλο’ σε οποιοδήποτε σύνορο στον κόσμο», γράφει. Τα πλοία θα πρέπει σε περίπτωση ανάγκης να αλλάξουν πορεία, εφόσον χρησιμοποιούνται για «διακίνηση μεταναστών».

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα πρέπει να διασώζονται. Ωστόσο, το τι συνιστά έκτακτη ανάγκη είναι συχνά θέμα στάθμισης των δεδομένων. Υπάρχει επίσης απαγόρευση επιστροφής σε μέρος όπου υφίσταται κίνδυνος καταδίωξης. Ωστόσο για την Τουρκία, για παράδειγμα, «η χωρίς εξαιρέσεις απαίτηση εξέτασης κατά περίπτωση θα εισάγει σε τελική ανάλυση δικαίωμα ασύλου από την πίσω πόρτα».

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» για ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής, μεταξύ αυτών και Αφγανούς. Αυτοί μπορούν θεωρητικά να επιστραφούν χωρίς ατομική εξέταση της υπόθεσής τους λόγω του απαράδεκτου της κατάθεσης αίτησης ασύλου. Στην πράξη, η Τουρκία δεν έχει δεχθεί πίσω απορριφθέντες αιτούντες άσυλο εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το γεγονός ότι αρκετοί οργανισμοί αναφέρουν πλέον αυξανόμενους αριθμούς Pushbacks τις τελευταίες εβδομάδες ταιριάζει στη γενική κατάσταση ανεξάρτητα από τη νομική της αξιολόγηση, καθώς η πίεση στα εξωτερικά νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αυξάνεται.

Αυτήν την περίοδο εισέρχονται περισσότεροι μετανάστες από την Τουρκία στην ΕΕ από την περίοδο από την αρχή της πανδημίας και μετά, όπως δείχνει μια εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία έλαβε γνώση και η WELT AM SONNTAG.

Ένας από τους λόγους είναι ότι η Μετανάστευση έγινε πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Έτσι, εκείνοι που ήθελαν να μεταναστεύσουν το επιχειρούν τώρα.

ΠΗΓΗ: WELT, Carolina Drüten

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν θα πουλήσει το κανάλι OPEN: Διέψευσε με χιούμορ τις εικασίες για την υγεία του

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: