Η αντίδραση της Γαλλίας θα καταδείξει ποιά θέση κατέχει η χώρα στο μεγάλο παγκόσμιο “παιχνίδι ισχύος”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με την απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στο Παρίσι. EPA, IAN LANGSDON




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Figaro, (Philippe Gélie) αναφέρεται επίσης στο ίδιο θέμα, με το συντάκτη να σημειώνει ότι “αρχίζουμε να συνηθίζουμε στους κακούς τρόπους της Ουάσιγκτον, ειδικά όταν διακυβεύεται η στρατιωτική βιομηχανία της.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Η νέα συμμαχία, εστιασμένη στα πυρηνικά υποβρύχια, σκιαγραφεί μια συνεργασία που επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές των «πολέμων του μέλλοντος», από την κυβερνοάμυνα έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Η χορήγηση πυρηνικής τεχνολογίας –ακόμη και μη στρατιωτικής με την αυστηρή έννοια– σε μια χώρα που μέχρι πρότινος κρατούσε συνετά μια απόσταση, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και εκθέτει την περιοχή του Ινδο -Ειρηνικού σε μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών.

Αναμφίβολα, ωθούμενη από την κινεζική επιθετικότητα, η Καμπέρα εμπλέκεται στην σινο-αμερικανική αντιπαράθεση, με τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να την ακολουθήσει σε περίπτωση ανοιχτής σύγκρουσης.

Η προειδοποίηση προς την Κίνα είναι σαφής: η Αυστραλία γίνεται αμερικανική πλατφόρμα, πιθανότατα σύντομα θα φιλοξενήσει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και βομβαρδιστικά stealth. Εάν είναι απαραίτητο, δεν θα αργήσει να γίνει η ίδια πυρηνική δύναμη.

Η Γαλλία πληρώνει το τίμημα για αυτές τις γεωπολιτικές εντάσεις. Πέρα από τον «θυμό» των ηγετών της, η αντίδρασή της θα καταδείξει ποια θέση κατέχει πραγματικά στο μεγάλο παιχνίδι ισχύος. 

Αντί να ανακαλέσει έναν Πρέσβυ ή να φύγει από το ΝΑΤΟ, όπως υπονοεί ο φλογερός Mélenchon, είναι η ικανότητά της να συστρατεύσει τους Ευρωπαίους στο σχέδιο «στρατηγικής αυτονομίας» που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η επείγουσα κατάσταση είναι ήδη εδώ”.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Philippe Gélie – Sous-marins australiens: du «contrat du siècle» au camouflet de l’année

Le Figaro: Το ναυάγιο της “σύμβασης του αιώνα”, οι νέες ισορροπίες και η περιθωριοποίηση των Ευρωπαίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: