Le Figaro: Το ναυάγιο της “σύμβασης του αιώνα”, οι νέες ισορροπίες και η περιθωριοποίηση των Ευρωπαίων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είναι πολύ θυμωμένος με τους Αμερικανούς. EPA, Michel Euler, POOL MAXPPP OUT




Ένα από τα πολλά δημοσιεύματα με αυτό το θέμα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, (Sébastien Falletti), αναφέρεται στην ακύρωση της «σύμβασης του αιώνα» μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας, τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε, αλλά και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην κρίσιμης σημασίας περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.

Η άφιξη στον Λευκό Οίκο του Joe Biden ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή σε μια σύμβαση που ήταν ήδη προβληματική. Συμφωνώντας να μοιραστεί την ευαίσθητη τεχνογνωσία της πυρηνικής προώθησης, μαζί με την πώληση του πυραύλου Tomahawk, ο Δημοκρατικός πρόεδρος επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Αμερικής στο μέτωπο του Ειρηνικού.

“Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για τους άλλους συμμάχους στην Ασία και μια πρόκληση για τους κόκκινους στρατηγούς που ποντάρουν σε μια αμείλικτη παρακμή της ηγετικής δύναμης του κόσμου”, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η αμερικανική προσφορά δεν είναι άνευ τιμήματος, αφού εγγράφει την Αυστραλία στη νέα στρατηγική ανάσχεσης του Πενταγώνου, αναγκάζοντάς την σε μια αυξανόμενη ναυτική εμπλοκή με την Κίνα, πιθανώς ακόμα και σε μελλοντική σύγκρουση, για την υπεράσπιση της Ταϊβάν. 

Το Πεκίνο δεν έκανε λάθος, καταγγέλλοντας ως «ανεύθυνη» την αμερικανική απόφαση να μοιραστεί την πυρηνική τεχνολογία υποβρυχίων στην περιοχή.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Biden θα εντείνει περαιτέρω την πίεσή του έναντι της Κίνας, καθώς θα προεδρεύσει σε μια τετραμερή σύνοδο κορυφής, όπου θα συναντηθούν ο Ινδός Nahendra Modi με τον Ιάπωνα και τον Αυστραλό ομόλογό του.

Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Γαλλία και η Ευρώπη μετά το Brexit τίθενται στο περιθώριο με αυτόν τον μεγάλο ελιγμό, “λες και η Αμερική εντόπισε την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην κινεζική πρόκληση”.

Οι επόμενες ανταλλαγές με την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα υπόσχονται να είναι καταιγιστικές, παρά τα λόγια παρηγοριάς του Biden Μπάιντεν στον «Γάλλο σύμμαχο». Το Παρίσι χάνει ένα επωφελές συμβόλαιο που λειτουργούσε και ως βιτρίνα για τη βιομηχανία όπλων στις κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τονίζεται δε ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν ολοένα και στενότερα τα περιθώρια για έναν “τρίτο ευρωπαϊκό δρόμο” στον Ινδο-Ειρηνικό, ο οποίος μοιάζει να συνθλίβεται ανάμεσα στην ανάδυση μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας που μοιάζει με ένα ασιατικό ΝΑΤΟ και μιας ακόμη πιο “ακομπλεξάριστης” και εθνικιστικής Κόκκινης Κίνας που προωθεί με γενναιότητα τα πιόνια της.

Εν κατακλείδι ο συντάκτης επισημαίνει ότι “διαμορφώνεται μια νέα λογική των μπλοκ στην περιοχή-κλειδί του 21ου αιώνα, που αποσαρθρώνει τους σοκαρισμένους Ευρωπαίους που κλήθηκαν να επιλέξουν το στρατόπεδό τους σε αυτόν τον νέο «Ψυχρό Πόλεμο», με κίνδυνο να υποβιβαστούν στο ρόλο των συμπληρωμάτων της Ιστορίας”

ΠΗΓΗ: Le FigaroSébastien Falletti – Sous-marins : Biden torpille le «contrat du siècle» entre la France et l’Australie, les leçons d’un Trafalgar indopacifique

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάζει την Ε.Ε. καταγγέλλει Αυστριακή Υπουργός από τη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: