Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να θυμούνται! Έχουν ήδη “ξεχάσει” τον πόλεμο στο Αφγανιστάν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν “βομβαρδίζεται” με ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. EPA, KEN CEDENO, POOL




Μέχρι πριν από μερικές μέρες, η προσοχή όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα της αμερικανικής κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου, με πρώτα τα αμερικανικά, μετέδιδαν “ζωντανά” το δράμα του Αφγανιστάν και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των Δυτικών κυρίως, να σώσουν τους υπηκόους τους. Τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη, η προσοχή στράφηκε αλλού.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο και απίστευτο, το θέμα του Αφγανιστάν τείνει να εξαφανιστεί από την ειδησεογραφία. Βλέπετε, δεν θέλουν να θυμούνται τον 20ετή πόλεμο, για τον οποίο ξοδεύτηκαν -μόνο από την Αμερική- τρία και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια.

Eίναι επιθυμία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να ξεχαστεί η ταπεινωτική ήττα, αλλά συνέτειναν και άλλα γεγονότα, που είναι η αλήθεια ότι συγκλόνισαν την Αμερική, όπως ο πρόσφατος τυφώνας Άιντα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς, και η απόφαση της πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις.

Λίγα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να δημοσιεύουν ψηλά στις πρώτες τους σελίδες ιστορίες από το Αφγανιστάν, αλλά θα έλεγα πως είμαστε στη φάση της νεκροψίας. Αναζητούνται δηλαδή τα αίτια της ταπεινωτικής ήττας για την Αμερική.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της εκκένωσης των Αμερικανών, κυρίως, υπηκόων, ο Λευκός Οίκος και τα υπόλοιπα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να δείξουν ότι η χώρα επανήλθε στη ρουτίνα της.

Σε λίγες ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμηθούν τις επιθέσεις από την αλ Κάιντα με τη βοήθεια των Ταλιμάν, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, θα τιμήσουν τους νεκρούς τους και αναγκαστικά θα επανέλθει το θέμα στην ειδησεογραφία μετά και την απαίτηση του Προέδρου Μπάιντεν όπως δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αφορούν τη μεγάλη αυτή τραγωδία.

H εντολή αφορά την επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Είναι σίγουρα μία πολιτική κίνηση, ως απάντηση στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων και μερίδας των μέσων ενημέρωσης, για την άτακτη αποχώρηση από το Αφγανιστάν και γενικά τον πόλεμο εκεί, που κόστισε τον θάνατο σε χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του αμερικανικού στρατού να φυγαδεύσει όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Αφγανούς συνεργάτες τους, ανακοίνωσε την επίσκεψή του στο Κατάρ και αμέσως όλων πήγε στο μυαλό σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Η αλήθεια είναι ότι η βασική ομάδα των διπλωματών που ασχολούνται με το θέμα, είναι στο Κατάρ. Εκεί βρίσκονται και οι μεσολαβητές άλλων χωρών.

Δεν πρέπει να είναι έκπληξη μία συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με αντιπροσώπους των νέων ηγετών του Αφγανιστάν. Σημειώνω ότι δεν έχουμε ανακοίνωση. Αλλά οι Αμερικανοί υπουργοί μας έχουν συνηθίσει σε εκπλήξεις.

Ο Μπλίνκεν παραδέχθηκε ότι η Αμερική συνεχίζει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν για τα σημαντικά θέματα, που δεν διευκρίνισε.

Δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί επαφή με τους πολίτες της Αμερικής που παρέμειναν στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται ακόμα τρόποι για την εκκένωση των Αφγανών συνεργατών του Αμερικανών, οι οποίοι κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, καθώς -όπως λένε- συνεργάστηκαν με τον εχθρό, που είναι οι Αμερικανοί.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η σύγκρουση του Μενέντεζ με τον Ερντογάν είναι πλέον προσωπική: Νέα αποστολή γερουσιαστών… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: