Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι …καλοδεχούμενοι, αλλά εκτός Ευρώπης: Δεν θέλουν να ξαναζήσουν τον “εφιάλτη”

FILE PHOTO: Οι Σιίτες του Αφγανιστάν παρελαύνουν στην πόλη Χεράτ για να τιμήσουν την Ημέρα της Ασούρα. EPA, STRINGER




Δεν τίθεται ζήτημα να ξαναζήσουμε τον «εφιάλτη» του 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών, σάρωσαν τους δρόμους μιας εντελώς συντριμμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος  Jean Quatremer στην εφημερίδα Liberation.

Σημειώνει ότι από την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, οι 27 έδωσαν μάχη για να αποτρέψουν τους Αφγανούς πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται από το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο, όπως παρατηρεί, το άσυλο δεν ξεχάστηκε στις ομιλίες, ειδικά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά σαφώς δεν είναι το πρώτο μέλημα των Ευρωπαίων.

Αναφερόμενος στην δήλωση του Γάλλου ΥΠΕΣ, Gérald Darmanin, ότι πέραν των Αφγανών που  επαναπατρίστηκαν από τους στρατιώτες του συνασπισμού, «δεν υπάρχει προς το παρόν, μια μαζική ροή Αφγανών στα ευρωπαϊκά σύνορα», αλλά «θα μπορούσε να συμβεί τις εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες», ο δημοσιογράφος παρατηρεί, ότι «εναπόκειται επομένως στους 27 να προβλέψουν ένα πιθανό μεταναστευτικό κύμα για να μην εκπλαγούν, μετά την πρόβλεψη του ΟΗΕ για αποχώρηση 500.000 επιπλέον Αφγανών, έως το τέλος του έτους.»

Υπογραμμίζεται η ελπίδα της EE να τους εξασφαλίσει στις γειτονικές χώρες, εξ ου και οι πολλές επαφές τις τελευταίες ημέρες, τόσο από τον Emmanuel Macron και από την Angela Merkel με τους γείτονες του Αφγανιστάν, πρώτο προορισμό αυτών των προσφύγων, με την ιδέα να βοηθηθούν αυτά τα κράτη οικονομικά ώστε να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική εισροή, ειδικά το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, ως προς το οποίο Γάλλος διπλωμάτης σημειώνει: 

«Είναι και καθήκον και συμφέρον μας. Υπάρχει ένα μέσο 86 δις ευρώ, το NDICI [Μέσο γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας], στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εκτός από καθαρά ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αφού βοηθάμε τους Σύρους στην Τουρκία από το 2016, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.» 

Ως προς το δεύτερο στάδιο αυτής της στρατηγικής, τις «επανεγκαταστάσεις», που θα προσφέρουν μια προοπτική στους Αφγανούς, διπλωμάτης αναφέρει, ότι μόλις η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χορηγήσει σε ορισμένους από αυτούς το καθεστώς του πρόσφυγα, τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν εθελοντικά να δεχτούν ορισμένους από αυτούς, ειδικά εκείνους που «θέλουν να φύγουν και έχουν δυτικοποιηθεί».

Αλλά, όπως τονίζει, «προς το παρόν αποκλείεται να δοθεί ένας αριθμός, ούτε θα υπάρξει ποσόστωση ανά χώρα, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος του 2015, που δίχασε βαθιά την Ένωση, μεταξύ της Ανατολής, η οποία αρνείται να υποδεχτεί τους Μουσουλμάνους και της Δύσης, η οποία είναι πιο γενναιόδωρη. Όσοι θέλουν να πάρουν (πρόσφυγες), θα το κάνουν». 

Σχετικά με το τρίτο στάδιο αυτής της στρατηγικής, το οποίο και ανησυχεί περισσότερο, αυτό των ακανόνιστων ροών, ο δημοσιογράφος, σημειώνει, ότι «δεν τίθεται θέμα επίδειξης κατανόησης», εξ ου και οι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Τουρκία και η σκλήρυνση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. 

«Αν ο κόσμος φτάσει ούτως ή άλλως, το ζήτημα της ασφάλειας θα είναι το κυρίαρχο, δεδομένου, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν τρομοκράτες, όπως το 2015», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, το οποίο επεσήμανε και ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Ales Hojs. 

Τέλος, ως προς το τελευταίο στάδιο, το δικαίωμα ασύλου, Ευρωπαίος διπλωμάτης επισημαίνει την «ανάγκη ενός κοινού δόγματος, για την ύπαρξη ίδιων κριτηρίων για τη χορήγηση ασύλου στην Ένωση, γιατί προς το παρόν υπάρχει ένα τεράστιο κενό, όσον αφορά στην αναγνώριση». 

Σημειώνεται, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου πρέπει να είναι υπεύθυνος για την πρόταση κοινών κριτηρίων για την αντιμετώπιση μεμονωμένων υποθέσεων, αλλά τελικά υπεύθυνες για τη χορήγηση ή μη ασύλου θα παραμείνουν οι εθνικές αρχές, ενώ παραμένει το λεπτό ζήτημα των επανεισδοχών για όσους δεν χορηγήθηκε το άσυλο, καθώς η απέλαση στο Αφγανιστάν δεν είναι δυνατή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες.

Κατά τον κ. Quatremer, «αυτό το ουσιαστικά «κατασταλτικό» σύστημα έγινε άσχημα δεκτό από τις ΜΚΟ, οι οποίες, όπως η Oxfam, κατηγόρησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι «νίπτουν τα χείρας των από τη διεθνή τους υποχρέωση να προσφέρουν καταφύγιο, σε όσους αναζητούν ασφάλεια, μεταφέροντάς το σε άλλες χώρες».

ΠΗΓΗ: Liberation, Jean Quatremer – Les réfugiés afghans sont les bienvenus… hors d’Europe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: