Για τη διασφάλιση της “εδαφικής ακεραιότητας” της Ελλάδας: Η Αθήνα θα αγοράσει έξι επιπλέον Rafale

To πρώτο από τα 18 συνολικά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, που εντάσσει στο δυναμικό της η Πολεμική Αεροπορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR




Την ανακοίνωση την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στο Twitter, από η Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας Florence Parly, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αγοράσει 6 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ανεβάζοντας το σύνολο των παραγγελιών της σε 24 αεροσκάφη, καθώς και την αντίδραση του Γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Clément Beaune, ότι η «η ευρωπαϊκή συνεργασία προχωράει, με συγκεκριμένους όρους», επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde μέσω AFP στην ιστοσελίδα της.

Σημειώνει ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί το Σάββατο, ότι η χώρα του θα προβεί σε αυτή την κίνηση.

«“Έχω ανακοινώσει την αγορά 18 Rafale. Σύντομα θα είναι 24. Το πρώτο από αυτά θα πετάξει στον ελληνικό ουρανό, πριν από το τέλος του έτους”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη “συζήτηση για παράταση της πενταετούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί για ετήσιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους όρους αυτών των συμφωνιών, θα μπορούσε να ακολουθήσει “μια πιο σημαντική αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κλείνει “την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες”, επικαλούμενος την “πολύ στενή σχέση” με τη Γαλλία», αναφέρει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα τον Ιανουάριο για την αγορά των πρώτων 18 Rafale, για ενίσχυση της άμυνάς της και της συνεργασίας της με τη Γαλλία.

Σημειωνεται, ότι σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, κύρια αποστολή των αποκτηθέντων μαχητικών αεροσκαφών θα είναι η διασφάλιση της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ελλάδας σε ένα πλαίσιο «πιθανής αστάθειας», ιδιαίτερα από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Le Monde μέσω AFP – La Grèce va acheter six Rafale supplémentaires

–Το θέμα προβάλλει και η εφημερίδα Les Echos σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Nέα παραγγελία Rafale από την Ελλάδα», αναφέροντας, ότι το μαχητικό αεροσκάφος της Dassault Aviation, το οποίο κέρδισε το πρώτο του συμβόλαιο εξαγωγής στην Ευρώπη χάρη στην Ελλάδα, στις αρχές του έτους, πρόκειται να λάβει  μια νέα παραγγελία από τη χώρα λίκνο της δημοκρατίας. 

Σημειώνεται, ότι η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Florence Parly, χαιρέτισε την Κυριακή την πρόθεση της Αθήνας να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale, μετά από μια πρώτη παραγγελία για 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τον Ιανουάριο, συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ, για 12 μεταχειρισμένα  και έξι νέα αεροσκάφη.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί το Σάββατο, ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τις παραγγελίες της σε 24 αεροσκάφη.  “Ανακοίνωσα την αγορά 18 Rafale. Σύντομα θα γίνουν 24”, δήλωσε στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας, ότι το πρώτο αεροσκάφος παραδόθηκε τον Ιούλιο και θα “πετάξει στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του έτους”», αναφέρει η εφημερίδα.

Υπογραμμίζει την δήλωση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κας Florence Parly, στο Twitter:

«Προχωράμε μαζί για να οικοδομήσουμε μία πραγματική ευρωπαϊκή αυτονομία».

Προσθέτει επίσης, ότι η Αθήνα δείχνει από την πλευρά της την επιθυμία να διατηρήσει την «εδαφική της ακεραιότητα» ενισχύοντας τα αεροπορικά της μέσα, απέναντι στις εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Les Echos – Le Rafale engrange une nouvelle commande de la Grèce

Mε πολλά Mach τρέχει το πρόγραμμα για τα 6 νέα Rafale: Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για τον αριθμό διθέσιων και μονοθέσιων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: