Μπάιντεν-Μόρισον για AUKUS: Η νέα, τριμερής συνεργασία εκτείνεται και σε άλλους συμμάχους στην Ασία και την Ευρώπη

File photo Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεσυνέντευξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT μέσω ΚΥΠΕ




Άνοιγμα σε χώρες στη ζώνη του Ινδοειρηνικού έκαναν από κοινού την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, σχετικά με τη νέα στρατηγική συμμαχία τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο ηγέτες διαβεβαίωσαν σήμερα ότι η AUKUS, που εξόργισε τη Γαλλία, «εκτείνεται» και σε άλλους συμμάχους τους στη ζώνη του Ινδοειρηνικού.

«Δεν πρόκειται για μια δική μας εταιρική σχέση, επειδή η δική μας εταιρική σχέση εκτείνεται σε τόσους φίλους, είτε είναι οι χώρες του ASEAN, είτε της Ευρώπης», είπε ο Μόρισον πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Μπάιντεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν στενότερο ή πιο αξιόπιστο σύμμαχο από την Αυστραλία».

Οι δύο χώρες και η Βρετανία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μια νέα, περιφερειακή συμμαχία στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας και για τον λόγο αυτόν ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Επίθεση στον Μπάιντεν από Γερμανό ΥΠΕΞ για AUKUS : Ποτέ δεν είχα αυταπάτες ότι θα υπήρχαν προβλήματα με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ – Περισσότερη κυριαρχία στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: