Απολαύστε υπεύθυνα: Ένας στους 25 καρκίνους παγκοσμίως συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ – Πώς το ποτό τονώνει την καρδιά

File photo Θαμώνες μπαρ πίνουν το ποτό τους. EPA/KIM LUDBROOK μέσω ΚΥΠΕ




Το αλκοόλ κατατάσσεται στις καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Oncology». Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη ένας στους 25 καρκίνους παγκοσμίως, συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Για τις ανησυχητικές επιστημονικές διαπιστώσεις μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παθολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Μια μελέτη που ήρθε να επιβεβαιώσει άλλες παλαιότερες, οι οποίες είχαν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ γενικά, προδιαθέτει για διάφορες μορφές καρκίνου όπως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομαχιού, του παγκρέατος, των μαστών και του γυναικολογικού καρκίνου».

Αυτές οι μελέτες είχαν ξεκινήσει πολύ παλιά και έχουν ξεδιπλωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε βαθμό τέτοιο που η γνώση μας πλέον έχει κατατάξει το αλκοόλ στις καρκινογόνες ουσίες. Επίσημα τόσο στα στατιστικά του ΠΟΥ όσο και των διεθνών οργανισμών ογκολογίας το αλκοόλ θεωρείται καρκινογόνος ουσία. Όσο αφορά την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου, υπάρχει μια γραμμική συσχέτιση, δηλαδή όσο μεγαλύτερη ποσότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, που είναι ποτά με χαμηλή ποσότητα οινοπνεύματος, για παράδειγμα, ο κίνδυνος είναι μικρός.

«Δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ποτών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κρασί για παράδειγμα είναι λιγότερο τοξικό ή καρκινογόνο από την μπύρα ή το ουίσκι. Όλα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλη, οινόπνευμα δηλαδή, θεωρείται ότι ενέχουν τον κίνδυνο της καρκινογένεσης», υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας.

Χειρότερο το τσιγάρο

Ο κ. Σπαντιδέας αναφέρθηκε και στους κινδύνους που προκύπτουν από το κάπνισμα, συγκρίνοντας το τσιγάρο με το αλκοόλ, και τόνισε ότι ο κίνδυνος από το τσιγάρο είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν προκαλεί μόνο καρκίνο αλλά και πολύ σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με το αλκοόλ.

Εν αντιθέσει, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση κρασιού, ένα δυο ποτήρια την ημέρα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Κυρίως το κόκκινο κρασί που περιέχει φαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές.

«Το οινόπνευμα διαθέτει αυτή την καρκινογόνο δράση, που είναι βέβαια επικίνδυνη, αλλά από την άλλη μεριά έχει καρδιοπροστατευτική δράση, που σε πολλά άτομα είναι επωφελής. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να συγκριθεί πουθενά ο καπνός με το οινόπνευμα, διότι ο καπνός δεν κάνει πουθενά καλό, ενώ το οινόπνευμα έχει και κάποιες ευεργετικές δράσεις», τόνισε ο καθηγητής.

Ο λόγος που το οινόπνευμα κατατάσσεται στις καρκινογόνες ουσίες είναι ότι μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη ουσία που ασκεί καρκινογόνο δράση.

«Από την στιγμή που επίσημα έχει καταταχθεί το οινόπνευμα στις καρκινογόνες ουσίες, καλό να είναι κανείς να το αποφεύγει. Εάν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό ή κουρασμένο και ξεκουράζεται ή φτιάχνει την διάθεσή του με ένα ποτηράκι κρασί, αυτό μπορεί να αντιπαρέρχεται τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», είπε καταλήγοντας ο κ. Σπαντιδέας.

Πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαγνώσεις καρκίνου των πνευμόνων έως και ένα χρόνο νωρίτερα: Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης από Γάλλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: