Άλλο Λουκασένκο άλλο Ερντογάν για την ΕΕ και το μεταναστευτικό, λέει η Γιόχανσον

H Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, Λευκωσία 28 Σεπτεμβρίου 2021. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε ότι ελπίζει να βρει κοινό έδαφος με την Τουρκία σχετικά με τις παράτυπες αφίξεις ειδικά προς Κύπρο και Ιταλία στην επικείμενη επίσκεψή της στην Τουρκία σε δύο εβδομάδες.

Η κ. Johansson πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο την Τρίτη κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και άλλους αξιωματούχους και επισκέφθηκε και το Κέντρο Πουρνάρα.

Σε ερωτήσεις των ΜΜΕ  σχετικά με τη διαφορετική πολιτική της ΕΕ έναντι της Λευκορωσίας και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Επίτροπος είπε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τον Λουκασένκο και τη Λευκορωσία και τη συνεργασία που χρειάζεται η ΕΕ με την Τουρκία.

Επεσήμανε ότι ο Λουκασένκο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της ΕΕ και ενεργεί απελπισμένα, δεχόμενος ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να τους ωθήσει στην ΕΕ.

Όσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι δεν είναι πάντα εύκολο η ΕΕ να συνεργαστεί με τη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

«Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις στη σχέση μας με την Τουρκία και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου αυτές οι σχέσεις αυξάνονται, είναι καλύτερες, γι `αυτό είμαστε τώρα σε θέση να ξαναρχίσουμε αυτόν τον υψηλού επιπέδου διάλογο για το μεταναστευτικό. Γι ‘ αυτό μεταβαίνω εκεί σε δύο εβδομάδες. Έτσι, ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ώστε να μπορέσουμε και οι δύο να αποτρέψουμε τις παράτυπες αφίξεις από την Τουρκία, ειδικά προς την Κύπρο και την Ιταλία», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται ενεργοποίηση της δύναμης Frontex για να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, η Επίτροπος είπε ότι η Frontex είναι παρούσα στην Κύπρο και κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά υπάρχουν περιορισμοί επειδή μπορούν να προστατεύσουν μόνο τα εξωτερικά σύνορα και δεν είναι δυνατό να τα χρησιμοποιήσουν στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή και οι υπηρεσίες έχουν πραγματικά ενισχύσει την υποστήριξη στην Κύπρο, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι επίσης η υποστήριξη και η αλληλεγγύη άλλων κρατών μελών όταν πρόκειται για μετεγκαταστάσεις και γι ‘ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Πρόσθεσε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κύπρος δέχεται ιδιαίτερες προκλήσεις και είναι σημαντική η συνεργασία και αλληλεγγύη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Νουρής προς Γιόχανσον: Καμιά χώρα μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της μετανάστευσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: