Το αμερικανικό φιάσκο στο Αφγανιστάν σηματοδοτεί την οριστική αποτυχία και ταπείνωση των Ηνωμένων Πολιτειών

FILE PHOTO: O Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο από την Πενσιλβάνια. EPA/JIM LO SCALZO




Το ιστορικό εύρος της ταπείνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ και τις πολύ ανησυχητικές συνέπειες για τη Γαλλία και την Ευρώπη, αναλύει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro,ο Guillaume Perrault.

Πρόκειται για τον πρώην Ειδικό Εκπρόσωπο της Γαλλίας για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπό την προεδρία του Nicolas Sarkozy, πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Πέραν της κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ – κάνει μια ιστορική αναδρομή – ασκεί κριτική και στη Γαλλία αναφέροντας: «Μετά τον ψυχρό πόλεμο, το γαλλικό ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Άμυνας ανακάλυψαν επίσης τη χαρά της συνεργασίας με την Ουάσινγκτον, στα Βαλκάνια,  τη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, κολακευμένοι, ότι θεωρούμασταν ως ο ισχυρότερος από τους Ευρωπαίους συμμάχους, ίσως ακόμη περισσότερο από τους Βρετανούς.

Ο Le Drian επαινεί αυτή τη νέα συμμαχία: η Γαλλία “ηγέτης” στο Σαχέλ και “μέλος της ομάδας” στην Ανατολή και το αντίστροφο για την Αμερική. Και τότε, κι εμείς, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, εξασκήσαμε την οικοδόμηση κράτους, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και χωρίς να το λέμε στο Σαχέλ.»

Χαρακτηρίζει την έννοια της «οικοδόμησης κράτους» καταστροφική παντού, φέροντας ως παράδειγμα Σομαλία, Αϊτή, Ιράκ, Λιβύη και Σαχέλ. Θεωρεί τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο εξαιρέσεις, αν, όπως σημειώνει, «αρκεστούμε στην εικόνα»,  προσθέτοντας:

 «Η Βοσνία είναι ένα πραγματικό ψεύτικο κράτος, με τρία μίνι-κράτη σε μόνιμο αγώνα, τρεις κυβερνήσεις και για να διατηρηθεί όλο αυτό σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμη χειρότερο, μη αναγνωρισμένο από αρκετά μέλη της Ένωσης, γνωστό για διαφθορά και εκτεταμένη διακίνηση, παρά την παρουσία αρκετών εκατοντάδων εμπειρογνωμόνων, που έχουν αποσταλεί από τις Βρυξέλλες. Μόνο η απατηλή προοπτική της μελλοντικής ένταξης στην ΕΕ διατηρεί μια εμφάνιση πολιτικής ειρήνης.»

Θεωρεί την αποχώρηση των ΗΠΑ «τρομερό πλήγμα» σε αυτό που επρόκειτο να εκπροσωπήσει η Δύση, ως παραγωγός καθολικών αξιών για τους λαούς του κόσμου και εκτιμά, ότι οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές ή ιρανικές ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, αλλά και ισλαμιστικές οργανώσεις, θα ενθαρρυνθούν να αμφισβητήσουν ένα τόσο αποδυναμωμένο δυτικό σύστημα και να καλύψουν το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί σε αυτήν την περιοχή και στη Μέση Ανατολή.

«Είναι μια πολύ ταραγμένη και επικίνδυνη περίοδος που μας περιμένει. Είναι επιτακτική μία  αναθεώρηση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων και της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως είναι επείγον να ξεκινήσουμε ένα τεράστιο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Εθνικής μας Άμυνας, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους ανάφλεξης, που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή», υποστηρίζει ο κ. Lellouche.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Guillaume Perrault: «Le fiasco américain en Afghanistan marque l’échec définitif du ‘‘state building’’»

Ο τρισυπόστατος, ανευθυνοϋπεύθυνος, Περιφερειάρχης και η προκλητική ασυλία από τα ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: