Τι συμβαίνει ξαφνικά μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Μίλησαν Ερντογάν και Πρίγκηπας

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Tahnoun Bin Zayed Al Nahyan. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μετά την συνάντησή του με ανώτατο αξιωματούχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην οποία συζητήθηκε η οικονομική συνεργασία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) μίλησε τηλεφωνικά με τον de facto κυβερνήτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Είναι μία ακόμη ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών ανταγωνιστών, υποστηρίζει το κανάλι Al Jazeera.

Δήλωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Προέδρου Erdogan σήμερα αναφέρει: 

“Οι σχέσεις μεταξύ των [δύο] χωρών και περιφερειακά ζητήματα συζητήθηκαν στις συνομιλίες”. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν “τις προοπτικές της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα και τους δύο λαούς”.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες πραγματοποιούνται καθώς η Τουρκία πραγματοποιεί ευρύτερες κινήσεις για την άμβλυνση των εντάσεων με αρκετές αραβικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν οξυνθεί από την σύγκρουση στη Λιβύη, από εσωτερικές διενέξεις στον Κόλπο και ανταγωνιστικές διεκδικήσεις στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

 Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα και το Abu Dhabi έχουν υποστηρίξει για χρόνια αντίπαλες ιδεολογικές ομάδες, με την πρώτη να υποστηρίζει ανοιχτά την Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία καθοριστική δύναμη στις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, στις οποίες ένας αριθμός περιφερειακών χωρών ανέτρεψαν απολυταρχικούς ηγέτες.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, Turkey, UAE leaders hold phone call in sign of improving ties

“To νεκροταφείο των ψευδαισθήσεων” στο Αφγανιστάν: Οι ίδιοι κίνδυνοι για τη Δύση όπως και πριν 20 χρόνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: