Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για Κω και Κάλυμνο . Για 4η ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό – Πέθανε άνθρωπος λόγω έλλειψης οξυγόνου

FILE PHOTO: Ο δήμαρχος Καλύμνου στην εκδήλωση στην Κω για την παρουσίαση του βιβλίου για τα Ίμια των δημοσιογράφων Αθανάσιου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου. Φωτογραφία Ραδιο Πρώτο Κως




Εν έτη 2021 ο τρίτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδος η Κως αλλά και η γειτονική Κάλυμνος είναι στα σκοτάδια από την Τρίτη το πρωί εξαιτίας βλάβης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Όλα αυτά την ώρα που η θερμοκρασία είναι στο κόκκινο και ο τουρισμός στα ύψη.

Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης άνδρας πέθανε από έλλειψη οξυγόνου εξαιτίας των διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ. Ο γαμπρός του κατήγγειλε ότι προσπαθούσε τηλεφωνικά από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος να καταγγείλει την ΔΕΗ της Κω στα κεντρικά των Αθηνών και ζητούσε για ιατρικούς λόγους να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στο συγκεκριμένο σπίτι και αντί για ρεύμα έλαβε χλεύη και ειρωνία από υπαλλήλους.

Επίσης κάηκε κατάστημα την Πέμπτη στην πόλη της Κω καθώς σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη η φωτιά προκλήθηκε από τον ηλεκτρολογικό πίνακα, λόγω των διακοπών ρεύματος.

Εξαιτίας των πολύωρων διακοπών ρεύματος δεν λειτουργούν οι αντλίες στα δίκτυα ύδρευσης των δύο νησιών με αποτέλεσμα να μένουν ολόκληρες περιοχές για ώρες ακόμη και μέρες χωρίς νερό. Πολλά προβλήματα σημειώνονται και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι επαγγελματίες δηλώνουν οργισμένοι καθώς έχουν πάθει ολική καταστροφή την ώρα που ο τουρισμός επιτέλους ήταν σε υψηλά επίπεδα. Ζητούν να υπάρξει μαζική στάση πληρωμών προς την ΔΕΔΔΗΕ, μαζικές αγωγές και κινητοποιήσεις για διαφυγόντα κέρδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λιμάνι της Κω διακόπτεται η ηλεκτροδότηση τις ώρες αιχμής και χιλιάδες τουρίστες κάνουν βόλτα με φακούς αφού παντού επικρατεί σκοτάδι.

Πολλοί τουρίστες φεύγουν από τα νησιά εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το ρεύμα ενώ ξεκίνησαν και οι ακυρώσεις στις κρατήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης αποκάλυψε ότι η αποκατάσταση της βλάβης με την έλευση των μηχανημάτων θα γίνει Κυριακή – Δευτέρα.

Αναμένεται να μεταφερθούν ηλεκτρικά ζεύγη, από την Αθήνα και την Κρήτη, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Κω και Κάλυμνο.

Έως τότε όμως οι πολύωρες διακοπές ρεύματος εκ περιτροπής θα συνεχίζονται άρα τα νησιά θα παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι.

Χθες την τρίτη ημέρα της πρωτοφανούς κατάστασης ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με φορείς και αποφασίστηκε να κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πολυήμερη διακοπή ρεύματος.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει παραιτηθεί κάποιος για αυτή την ντροπιαστική κατάσταση ούτε έχει επέμβει αυτεπάγγελτα εισαγγελέας για την κατάσταση.

Τέλος υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι υπήρχαν ενδείξεις τον τελευταίο μήνα ότι τα μηχανήματα δεν λειτουργούσαν όπως πρέπει.

Παρόλα αυτά και ενώ υπήρχε όλο το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κω και όφειλε να έχει εφεδρικά μηχανήματα για να μην φτάσουμε στο black out , plan b δεν υπήρχε όπως αποδείχθηκε.

Η Κως δεν συνδέεται με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ρεύματος μέσω υποθαλάσσιας καλωδίωσης και ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες , αλλά ειδικά φέτος με τις υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο.

Το ερώτημα τίθεται από όλους τους πολίτες ανοικτά που πληρώνουν πολύ ακριβά για να έχουν ρεύμα στα νησιά και δεν ενδιαφέρονται για τις λεπτομέρειες. Για ποιο λόγο μένουν χωρίς ρεύμα, νερό και κινητά στην καρδιά του καλοκαιριού και αντί για τρίτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδος είναι ο τριτοκοσμικός προορισμός της χώρας.

Σάντυ Λαδικού

Διώξεις κατά των εμπρηστών σε Κρυονέρι και Πεδίον του Άρεως Και για κακούργημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: