Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, διότι εκτός των άλλων, κινδυνεύουν…

FILE PHOTO: Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Η διαρροή στη στέγη του Βρετανικού Μουσείου αποδεικνύει γιατί τα ελληνικά μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δήλωσε η πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, μετά από τη βροχή που απείλησε τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει στην εφημερίδα Telegraph ο Craig Simpson.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα σημειώνονται τα εξής:

Οι έντονες βροχοπτώσεις τον περασμένο μήνα (Ιούλιος) προκάλεσαν διαρροές στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα αγάλματα, προκαλώντας ανησυχίες στους Έλληνες αξιωματούχους ότι η υγρασία θα βλάψει τα αρχαία έργα τέχνης.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ζήτησε την επιστροφή των μαρμάρων για να σωθούν από τον βρετανικό καιρό, λέγοντας ότι το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα θα ήταν ένα ασφαλέστερο μέρος για τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα.

«Η διαρροή της στέγης των αιθουσών όπου βρίσκονται οι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει την επιστροφή τους στην πατρίδα τους», δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι στην Telegraph.

«Η Ελλάδα ζητά την επανένωση ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, το οποίο παραμένει ένα ακρωτηριασμένο παγκόσμιο θαύμα.»

« Πριν από δώδεκα χρόνια, εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο που εδώ και δώδεκα χρόνια έχει λάβει διεθνείς επαίνους για τις εκθέσεις και τις υπηρεσίες του. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε ένα ασφαλές, ενιαίο και οικείο περιβάλλον».

Εν τω μεταξύ, το Βρετανικό Μουσείο εξήγησε ότι το νερό έχει εισέλθει σε κάποιες αίθουσες που περιέχουν ελληνικά αντικείμενα όπου διατηρούνται τα Μάρμαρα, τα οποία προσωρινά δεν είναι διαθέσιμα για έκθεση στο κοινό «για την ασφάλεια των επισκεπτών».

Το μουσείο ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει προγραμματισμένα «βασικά έργα» για να διασφαλιστεί η «συντήρηση» του ιστορικού κτηρίου στο Bloomsbury, προσθέτοντας ότι οι συλλογές μέσα στις κλειστές αίθουσες είναι ασφαλείς.

Οι υπέρμαχοι για την επιστροφή των Μαρμάρων δεν είναι πεπεισμένοι ότι το σημερινό τους σπίτι στο Λονδίνο είναι ασφαλές.

Έχει επισημανθεί ότι η διαρροή στέγης στον χώρο όπου στεγάζονται τα μάρμαρα του Παρθενώνα 2.500 ετών αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, με τη βροχή να φαίνεται να στάζει στην αίθουσα επίσης το 2018.

ΠΗΓΗ: Telegraph (Craig Simpson) – British Museum’s leaking roof proves Elgin Marbles should be returned to Greece, say officials

Απάντηση Μενδώνη στο Βρετανικό Μουσείο: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα * Επικίνδυνες οι συνθήκες φύλαξης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: