Στο Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Κριτική από τα κόμματα

File Photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα και η Λίνα Μενδώνη

Στην Αθήνα επιστρέφει εκτάκτως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και της εγγύτητάς της στο τέως βασιλικό Κτήμα στο Τατόι.

Η Λίνα Μενδώνη βρισκόταν στη Μύκονο, όπου θα εγκαινίαζε σήμερα στις 8.30 μμ. την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται».

Κίνημα Αλλαγής  Η σκέψη μας στους πολίτες της περιοχής και τους πυροσβέστες

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς», σημείωναν πηγές του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωναν: «Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας είναι στους πολίτες της περιοχής, που κινδυνεύουν και τους πυροσβέστες για την τεράστια μάχη που δίνουν. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα», καταλήγει το σχόλιο πηγών του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές 

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, και την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό, διασωστικά μέσα και υποδομές της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας» απαιτεί, σύμφωνα με σχετική ενημέρvση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πάνω από 168 δασικές πυρκαγιές έπληξαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με την Αχαϊα και τη Ρόδο να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Στην Αιγιάλεια η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα 16 τραυματίες, δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες, 3.000 στρέμματα καμμένης γης και πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα. Στη Ρόδο, όπου οι εστίες φωτιάς αναζωπυρώθηκαν, ο πρώτος απολογισμός δείχνει πάνω από 10.000 καμμένα στρέμματα γης, εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Και στις δύο περιοχές εκκενώθηκαν οικισμοί, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι πυρόπληκτοι έμειναν για ώρες χωρίς βασικά είδη ανάγκης.

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου τον Ιούλιο, σχεδόν δεν έχει υπάρξει μέρα που ο λαός της χώρας μας να μην μετρά καταστροφές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, από πυρκαγιές. Πρόκειται για μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται με τραγικό τρόπο κάθε καλοκαίρι, μέχρι να δώσει τη θέση της στις πλημμύρες του χειμώνα, ή κάποιο άλλο φυσικό φαινόμενο.

Για μία ακόμη φορά, αναδείχτηκαν οι απαράδεκτες ελλείψεις στη δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση, η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ευθύνη, τόσο της ΕΕ, όσο και των κυβερνήσεων που με δικές τους κατευθύνσεις περικόπηκαν δραματικά όλα αυτά τα χρόνια οι προϋπολογισμοί τους, και τώρα με κυνικό τρόπο καλούν το λαό να ‘αυτοπροστατευθεί’» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η δε μόνιμη επωδός τους για την «υπαιτιότητα της κλιματικής αλλαγής», με την οποία επιχειρούν να δικαιολογήσουν και αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τις τεράστιες ελλείψεις των μηχανισμών πολιτικής προστασίας ανά την Ευρώπη, μόνο οργή προκαλεί, καθώς εμφανίζουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους ως αιτία. Κάθε μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, κάθε σχέδιο αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, μπαίνει στη ζυγαριά της ευρωενωσιακής πολιτικής του κόστους-οφέλους, κρίνεται με βάση το πόσο ανταποδοτικό θα είναι, όχι για το περιβάλλον και τους κατοίκους, αλλά για τους επιχειρηματίες που επενδύουν με διάφορους τρόπους στην εκάστοτε περιοχή.

Η ‘αλληλεγγύη’ της Ε.Ε. προς τους λαούς περιορίζεται στον διαμοιρασμό κι ανακύκλωση των λιγοστών μέσων προστασίας και διάσωσης μέσω του ευρωενωσιακού μηχανισμού Resc-EU ανάμεσα στα κράτη μέλη σε πολύ κρίσιμες στιγμές, συχνά εν μέσω πολλαπλών πυρκαγιών σε διάφορα κράτη μέλη, καταλήγοντας μάλιστα τις περισσότερες φορές να καταφτάνουν «κατόπιν εορτής». Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες ζημιές μένουν χωρίς αποζημίωση, αφού ‘δεν είναι επιλέξιμες’ όπως επανειλημμένα έχει απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, για το κεφάλαιο είναι ‘όλα επιλέξιμα’: διευκολύνσεις, αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων για να κερδοφορήσουν από τις πράσινες επενδύσεις τους, με αποχαρακτηρισμούς κι αλλαγές χρήσης γης, αιολικά πάρκα κ.ά..

Αυτή είναι η πολιτική των μονοπωλίων που υπηρετούν Ε.Ε. και αστικές κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική που βλέπει τα δάση, το περιβάλλον συνολικά ως κερδοφόρο εμπόρευμα, και την προστασία τους κόστος».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στην Κομισιόν τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται στα αιτήματα:

– Για άμεση ενεργοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της Ε.Ε. χωρίς τους απαράδεκτους όρους του, ώστε να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες;

– Για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και διασωστικά μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους;

– Για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και τη συνολική προστασία των δασών με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της δασοπροστασίας από την δασοπυρόσβεση και της ιδιωτικοποίησης της δασοπυρόσβεσης;».

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση για μετάθεση ευθυνών για τις πυρκαγιές

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και του καύσωνα, επιρρίπτει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Τονίζει ότι «η χώρα συνεχίζει εν μέσω καύσωνα-ρεκόρ, να μαστίζεται από καταστροφικές πυρκαγιές και αστοχίες στην εξασφάλιση ηλεκτροδότησης».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι «για τη “λίστα Πέτσα” οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές από του μέσου ανθρώπου: οι πυρκαγιές, είτε υποβαθμίζονται σε έκταση, χρονική κάλυψη και συνέπειες, είτε πρώτη είδηση γίνεται ότι το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής. Αυτό ακριβώς δηλαδή που σε κάθε εγχειρίδιο δημοσιογραφίας δεν θα έπρεπε να είναι είδηση, γιατί θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, και να είναι είδηση μονάχα όταν αυτό δεν γίνεται».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 τονίζει: «Μετάθεση ευθυνών, επικοινωνιακή διαχείριση, κάθετη άρνηση για επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές. Για συντομία: “Mητσοτάκης ΑΕ”».

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Χατζηδάκης: Επ’ αόριστον αναστολή σε ανεμβολίαστους νοσοκομείων-μονάδων φροντίδας από τις 16 Αυγούστου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: