Στην σκιά των νέων S-400 για την Άγκυρα, η παρουσία του Μπομπ Μενέντεζ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λέει πολλά…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ενημερώνει τους δημοσιογράφους στη Γερουσία. EPA, MICHAEL REYNOLDS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την ώρα που «αιωρείται» τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την προμήθεια κι άλλης συστοιχίας αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών των μέτρων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Άγκυρας γι’ αυτή ακριβώς την εμμονή της, βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν είναι άλλος από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

Και μπορεί ο Αμερικανός Γερουσιαστής να έχει το πρώτο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Μπομπ Μενέντεζ αναμένεται να βρεθεί στην «καρδιά» της Ελληνικής Άμυνας, στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υποδεχτεί τον Αμερικανό Γερουσιαστή, ενώ οι δυο άνδρες, παρουσία και της στρατιωτικής ηγεσίας θα έχουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις για τα όσα διαδραματίζονται στην Αν. Μεσόγειο αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Επίσης δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν θα αναπτυχθούν κι όλα εκείνα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των Μενέντεζ- Ρούμπιο για την αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, με την Ελληνική πλευρά ν’ αναμένει ίσως κι εκείνο το «ασυναγώνιστο»…

Ας μην ξεχνάμε ότι φτάνει ο καιρός για την αναθεώρηση της διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, όπου εκεί αναμένεται «ν’ αποκαλυφθούν» ορισμένα σημαντικά σχέδια των ΗΠΑ για την Ελλάδα και την μετέπειτα παρουσία τους σχεδόν σ’ όλη την επικράτεια, με έμφαση στην Κρήτη αλλά και την Αλεξανδρούπολη.

Η γραφειοκρατία που δεν είναι κοντόφθαλμη…

Το νομοσχέδιο που είχε προωθήσει ο κος. Μενέντεζ μαζί με τον Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, πέραν του γεγονότος πως τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να βοηθήσει την Αθήνα ώστε ν’ αντικαταστήσει οπλισμό ρωσικής τεχνολογίας, εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας.

Ο Μπομπ Μενέντεζ μπορεί να θεωρηθεί ο Γερουσιαστής που έφερε ξανά στο προσκήνιο και τα μαχητικά 5ης γενιάς για την Ελλάδα, ακόμη κι αν το πρόγραμμα των 84 F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη κι όπως είχε ειπωθεί στο παρελθόν, «θα έπρεπε να τελειώνουμε με εκείνο» για να γίνει το επόμενο βήμα…

  • Η Αμερικανική γραφειοκρατία που μόνο κοντόφθαλμη δεν την λέει κανείς αναδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ενδιαφέρεται για την άμεση αναβάθμιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνουν έμπειρες πηγές από το Επιτελείο και σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, θέλουν να είναι πιο ισχυρή, ακόμη και με F-35.

Βεβαίως από την άλλη πλευρά είναι σε πλήρη εξέλιξη η «ναυμαχία» των φρεγατών, με αρκετούς εκ των Αμερικανών να έχουν επενδύσει σε αυτό το πλάνο κι όχι σ’ εκείνα που αναφέρει ο φιλέλληνας Αμερικανός Γερουσιαστής, ανάμεσά σ’ αυτά και το αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Αλλά ακόμη και γι’ αυτό το σενάριο, η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, όπως το ίδιο πρέπει να κάνει και με την αποστολή επίσημου εγγράφου για την αναβάθμιση των Block 50, κ.ο.κ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ποδαρικό με F-16 Block 50 θα κάνει στη Βουλή ο αμυντικός σχεδιασμός: Και οι φρεγάτες θα πέσουν στο τραπέζι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: