Στη Ρωσία, η εξουσία πολλαπλασιάζει τα χτυπήματα καταστολής: Το κατηγορώ της Liberation κατά Πούτιν

File Photo Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN μέσω ΚΥΠΕ




Κατά την εφημερίδα Liberation (Eric Landal), δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, εντείνεται ο εκφοβισμός κατά της αντιπολίτευσης. ΜΜΕ, ΜΚΟ και τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι, φίλα προσκείμενοι στον Ναβάλνι (Navalny), βρίσκονται υπό συνεχή απειλή από τη ρωσική ηγεσία, που επιθυμεί να αποφύγει ένα σενάριο τύπου Λουκασένκο (Loukachenko).

«Η κυβέρνηση διαπίστωσε, ότι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είχαν καθοριστικό ρόλο στις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και έτσι κήρυξαν πόλεμο στα ΜΜΕ και στην κοινωνία των πολιτών», λέει ο Tikhon Dziadko, αρχισυντάκτης του Τ/Σ Dojd, το οποίο στις 20 Αυγούστου αναγνωρίστηκε από τις ρωσικές αρχές ως «ξένος πράκτορας».

Σημειώνεται, ότι πριν από το Dojd και άλλα ανεξάρτητα ΜΜΕ όπως VTimes, Meduza, Vajnie Istorii, Proekt, The Insider δέχθηκαν επίθεση με αυτόν τον τρόπο, γεγονός που η εφημερίδα θεωρεί ως σαφές μήνυμα, ότι από εδώ και πέρα, δεν είναι πλέον μόνο η άμεση πολιτική εμπλοκή εντός της αντιπολίτευσης, που το Κρεμλίνο θεωρεί απαράδεκτο, αλλά κάθε μορφή ακτιβισμού πολιτών, που δεν βρίσκεται άμεσα υπό τον έλεγχό του. Ένα μήνυμα που σφυρηλατήθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου.

Για την πολιτικό επιστήμονα Ekaterina Schulmann, «η δηλητηρίαση του Navalny μοιάζει εκ των υστέρων με προληπτικό μέτρο, μετά τα γεγονότα στη Λευκορωσία». 

Κατά την ίδια, «η ρωσική ηγεσία γνωρίζει καλά, ότι ο μόνος λόγος που ο Loukachenko κατάφερε να παραμείνει στη θέση του είναι η ρωσική υποστήριξη. Γνωρίζει επίσης, ότι εάν συμβεί το ίδιο πράγμα στη Μόσχα, καμία χώρα δεν θα παρέμβει για να υποστηρίξει τον Poutine. Επομένως, αποφάσισε να διασφαλίσει, ότι κανείς δεν θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει τον κόσμο».

Ακόμη και οι μετριοπαθείς, όπως ο πρώην φιλελεύθερος βουλευτής Dmitri Goudkov εκδιώκονται με απειλή δίωξης.

Προειδοποιημένος για τους κινδύνους που διατρέχει, ο Alexandre Soloviev, επίσης, επιλέγει την εξορία, δηλώνοντας σήμερα: «Αυτό που με εξέπληξε, και αυτό που μου φαίνεται τρομερά λυπηρό, ήταν το πόσο γρήγορα και εύκολα το ρωσικό δημοκρατικό κίνημα εξαφανίστηκε, χωρίς κανένας να αντιδράσει».

Παρά τις επιθέσεις, οι υποστηρικτές του Navalny είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν, ότι  «η έξυπνη ψηφοφορία είναι αποτελεσματική» και ότι παραμένει το καλύτερο όργανο στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, στην πραγματικότητα, παρά την ιστορικά χαμηλή δημοτικότητα περίπου 20%, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις, ότι το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine) “Ενωμένη Ρωσία”, οδεύει προς μια συντριπτική νίκη εν μέσω ενός πολιτικού τοπίου, που μετατράπηκε σε πεδίο ερειπίων, αλλά παρ’ όλα αυτά, η δυσαρέσκεια του ρωσικού πληθυσμού, πολύ πραγματική, δεν θα εξαφανιστεί. 

«Η εξουσία έχει όλους τους μοχλούς στο χέρι. Ωμή δύναμη, νόμο, προπαγάνδα. Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημά τους θα καταρρεύσει τελικά. Και τότε, θα οδηγήσουν τη χώρα στον τοίχο», υποστηρίζει ο Alexandre Soloviev. 

ΠΗΓΗ: Liberation, Eric Landal – En Russie, le pouvoir multiplie ses coups de répression

Θλιβερή ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα: Γιορτάζει τη νίκη του Κεμάλ επί των Ελλήνων με συμβολή της ΕΣΣΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: