Σκοτώθηκαν “πολλοί” Αμερικανοί στρατιώτες στην Καμπούλ: Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Αμερικανοί στρατιώτες βοηθούν Αφγανούς πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. EPA, HANDOUT




Δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι τουλάχιστον 12.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι 11 από αυτούς ήταν πεζοναύτες.

Ήδη ο Πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η εντολή του προς τους στρατηγούς ήταν να μην υπάρξουν νεκροί Αμερικανοί στρατιωτες. Στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, δήλωσε από την πλευρά του ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση που εξαπολύθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε .

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκε στην πολύπλοκη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», τόνισε ο Κίρμπι σε ανακοίνωσή «Πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το κανάλι Fox οι νεκροί είναι δώδεκα.

Νωρίτερα, πηγές στο Reuters έκαναν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες. Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο ότι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Κίρμπι ανέφερε ότι: «Πολλοί άλλοι νοσηλεύονται για πληγές», πρόσθεσε. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στους αγαπημένους και τους συντρόφους όλων αυτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν καθώς τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συναδέλφους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όστιν. «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από την αποστολή που έχουμε αναλάβει», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» μεν τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, αλλά παράλληλα υποστηρίζουν ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, είπε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί από όλον τον κόσμο. Υποστήριξε επίσης ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο αεροδρόμιο και φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις», υποστήριξε ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι, που είναι μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ καταδικάζει μια τραγωδία που «δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί» σχετικά με την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν, καταδίκασε σήμερα μια τραγωδία που «δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί» μετά την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε 12 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες ακόμη Αφγανούς αμάχους, εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

«Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, κάτι που κάνει τη θλίψη μας ακόμη βαθύτερη και πιο δύσκολο να την κατανοήσουμε», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια Τραμπ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους «στις οικογένειες των αθώων αμάχων που σκοτώθηκαν σήμερα στην βάρβαρη επίθεση στην Καμπούλ», η οποία τραυμάτισε επίσης 15 Αμερικανούς στρατιώτες.

Με πληροφορίες AFP-Reuters-Sputnik μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, Καμπούλ, Αφγανιστάν

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Βαρύς φόρος αίματος στο Αφγανιστάν: Πάνω από 40 νεκροί, σχεδόν 120 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: