Σύγκρουση στη Βουλή: Μετράγαμε φέρετρα στο Μάτι, τώρα στρέμματα, είπε ο Μητσοτάκης * Τυμβωρυχία και ψέματα, η απάντηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει από το βήμα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στη δευτερολογία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να  καταλογίζει στον πρώην πρωθυπουργού ότι “ούτε κατάλαβε μέχρι σήμερα τί έγινε στο Μάτι, όταν στήνατε σόου ενώ ξέρατε ότι υπήρχαν νεκροί”.

«Τυμβωρυχίες και ψέματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  απαντώντας στον πρωθυπουργό.

Σε πολύ υψηλότερους τόνους σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση εμφανίσθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • «Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω

»Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω. Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης. Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο. Αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικούw σου που έμοιζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις.

»Εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική για 2 συγκεκριμένα θέματα. Για την παντελή αδυναμία να εκκενώσετε από κόσμο το Μάτι και για το σόου το άθλιο που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους υπουργού σας και τουε δορυφόρους. Δεν είχατε το θάρρος. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα. Προσέξετε όταν απευθύνεστε σε άλλους και κρίνετε τον χαρακτήρα. Δεν είμαι εγώ αυτός που κρίνει τον χαρακτήρα σας, κ. Τσίπρα, ούτε εσείς τον δικό μου. Ο λαός θα μας κρίνει και μας κρίνει και τους δύο. Στη μία τραγωδία μετρήσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα παιδιά που πετάνε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού: «Εχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου, πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης, γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια. Βεβαίως και έγιναν λάθη, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να βάλουμε μπροστά τη γραμμή των Καναντέρ. Είμαστε σε συνεννόηση με άλλους Ευρωπαίους ετέρους για να παραγγείλουμε Καναντέρ. Είναι ήρωες οι πιλότοι που πετούν αεροπλάνα 50 ετών, όπως και οι τεχνικοί που τα κρατούν στον αέρα. Κάποια δεν μπορούν να πετάξουν για τεχνικούς λόγους. Τι θέλετε, να πετάξουν πάνω από τις ώρες τους;», σημείωσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε: «Χρησιμοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και ελικόπτερα από την Αυστραλία φέραμε. Τα φορτώσαμε σε ένα τεράστιο Αντόνοφ και τα φέραμε».

«Μπορείτε να μας καταθέσετε όλα τα σχέδια που είχατε; Καταθέστε στα πρακτικά τι ακριβώς είχατε κάνει και ποια ήταν αυτή η μεγάλη ετοιμασία. Εμείς ψηφίσαμε έναν νόμο και είναι ακριβές ότι κάποια από τα άρθρα αυτά δεν έχουν πλήρως εφαρμοστεί. Εάν πιστεύετε ότι λύση είναι να γίνει ανεξάρτητη αρχή (η Πολιτική Προστασία), σας το λέμε ξεκάθαρα, διαφωνούμε. Εχουμε ζητήματα, αλλά είναι ωραίο να διαβάζει κανείς έναν κατάλογο με ωραίες θεωρητικές ιδέες. Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτήν τη στιγμή ότι θα καθαρίσουμε όλα τα δάση της Ελλάδας; Δεν μπορούν να καθαριστούν όλα τα δάση της Ελλάδας», συνέχισε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Αναφερθήκατε και στην ταχύτητα που δίνουμε τις αποζημιώσεις. Δεν θέλω να κάνουμε συγκρίσεις, πηγαίνετε ρωτήστε τους κατοίκους της Καρδίτσας, της Σάμου… Για πρώτη φορά μπήκαν τόσο γρήγορα χρήματα. Ενοποιήσαμε την οικοσκευή μαζί με την επιδότηση που δίνουμε για την ανακατασκευή του σπιτιού».

«Δεν είναι διχασμός η μεγάλη πλειοψηφία των ορθολογικών πολιτών και μια μειοψηφία»

Με αφορμή το ζήτημα των εμβολιασμών και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση: «Δεν διχάζουμε κανέναν. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα, η οποία λέει ότι παρά τους φιλότιμους κόπους μας, είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό εμβολιασμού και του συνολικού πληθυσμού και των ενηλίκων. Θα ήταν άδικο να κατηγορήσει κανείς ότι δεν οργάνωσε μια άψογη διαδικασία εμβολιασμού, όπως και ότι δεν επένδυσε επικοινωνιακά σε μια προσπάθεια πειθούς του κοινού. Σήμερα το 90%+ των συμπολιτών μας που είναι διασωληνομένοι, είναι ανεμβολίαστοι.

Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού. Όλες οι χώρες θα οδηγηθούν σε αντίστοιχους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους τα περί διχασμού. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία… Αυτό δεν είναι διχασμός. Καθιστούμε σαφές ότι όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη»

Η δευτερολογία Τσίπρα

Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήταν και η δευτερολογία του προέδρου του  ΣΥΡΙΖΑ, που απαντώντας στις αναφορές του κ.Μητσοτάκη στο Μάτι μίλησε για τυμβωρυχίες και ψέματα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δε άντεξε και στην δευτερολογία μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχίες αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση με αυτή συνεχίζει απόδειξη ότι πετά λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτουν οι πολίτες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε μια ανάρτηση που έγινε στο twitter από τον Λευτέρη Κουσούλη, που όπως είπε «δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

«Η διαρκής επίκληση της τραγωδίας στο Μάτι για την διαχείριση του παρόντος είναι αντιπαραγωγική ανήθικη» έγραψε, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι προσυπογράφει την ανάρτηση. «Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας. Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Πυρά κατά Χρυσοχοϊδη

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε βγει και είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους. Σας συνάντησα τότε κ. Μητσοτάκη και σας είπα ότι εύχομαι να μην σας τύχει μια τέτοια τραγωδία. Την άλλη μέρα από την τραγωδία με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητάγατε παραιτήσεις. Όμως μια ημέρα μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και μιλήσατε για κλιματική κρίση», ανέφερε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δρομολογήσει τη διαδικασία παραίτησης και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

«Την επόμενη δραματική ημέρα ζήτησα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τότε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιών ως όφειλε να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του. Ο ίδιος άνοιξε την συζήτηση και του είπα ότι αυτό πρέπει να κάνει. Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε γι αυτό;», ρώτησε.

«Εφάρμοσαν τότε ένα σχέδιο – ο Θεός να το κάνει σχέδιο – διαφυγής από δρόμους αδιεξόδου. Αυτόν τον άνθρωπο που έκανε το σχέδιο αποπέμφθηκε από εμάς και εσείς τον κρατήσατε. Το ερώτημα είναι γιατί τον κρατήσατε; Τι του χρωστάτε; Ο κ. Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής, ήταν τις κρίσιμες ημέρες υπαρχηγός. Μετά την αποπομπή του αρχηγού έγινε αρχηγός και τον κρατήσατε. Κατά την διακυβέρνησή σας βγήκε η Δικαιοσύνη και του επιρρίπτει ευθύνη που άρχισε 6 ώρες να επέμβει. Τι του χρωστάτε και τον κρατάτε;», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και την οδύνη της μεγάλης καταστροφής.

Υποκριτική η συγνώμη σας κ.Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στη στάση του πρωθυπουργού. «Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητάτε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη. Αφού τόσο στην πρωτολογία αλλά και στην συνέχεια δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο την ζητάτε. Που κάνατε λάθος και ποιος ευθύνεται. Υποκριτική η δήλωσή σας ότι κατανοείτε την αγανάκτηση του κόσμου. Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Και το είπατε εσείς που σηκώσατε 2 στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε υποκριτική τη δήλωση περί κατανόησης του θυμού και τη διαβεβαίωση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και όπως πρέπει. «Που πρέπει να αποδοθούν; Σε ποιους;», ρώτησε, προσθέτοντας: «Οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη και είστε εσείς. Σας αποδίδει αυτή την ευθύνη η πλειοψηφία του λαού. Και αυτοί που σας στήριξαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη * Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: