Συγκινεί η γυναίκα της πύρινης οδύνης: «Δεν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, αλλά το χωριό»

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του OPEN




Τις δραματικές στιγμές που έζησε στην Εύβοια όταν κινδύνεψε το σπίτι της και οι Γούβες, το χωριό στον οποίο επέλεξε να ζει με τον σύζυγό της μετά την συνταξιοδότησή τους, περιέγραψε η κυρία Παναγιώτα, η γυναίκα που έγινε παγκόσμιο σύμβολο μέσω της διάσημης πλέον φωτογραφίας που την εικονίζει, βυθισμένη στην αγωνία, με φόντο μια πύρινη κόλαση.

Μιλώντας στο OPEN, διηγήθηκε: «Ημασταν στο Πευκί και αισθάνθηκα ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι. Εβλεπα τη φωτιά να έρχεται. Ηρθαμε και πήραμε τα λάστχια και βρέξαμε γύρω – γύρω όλο το σπίτι μας. Σε λίγο, πριν προλάβουμε να πιούμε ένα νερό, βλέπουμε να έρχεται η φωτιά από το Καστρί, από το βουνό μας, από πάνω. Ετρεξα, φώναζα “βοήθεια – καιγόμαστε”. Εβλεπα τη φωτιά να έρχεται κατά πάνω μας. Οχι φωτίτσα, φωτιά λάβα, μεγάλη».

«Ήρθαν τα παιδιά του χωριού με το νερό, με τα βυτία να μας σώσουν. Εγώ άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου γιατί δεν μπορούσα να σταθώ άλλο από τις φωνές. Με κρατούσανε τα κορίτσια, δύο κοπέλες μου πρόσφεραν νερό και μου είπαν να κάνω υπομονή. Μου λέγανε κάνε λίγο υπομνονή. Όμως οι φλόγες έρχονταν καταπάνω μας. Εκείνη την ώρα έπεσαν όλοι πάνω και άρχισαν να ρίχνουν και κάπως κάλμαρε η φωτιά.Ομως από πίσω ερχόταν άλλη».

 

«Οταν βγηκα από το σπίτι τρόμαξα τόσο πολύ και έλεγα αδύνατον θα μας κάψει όλους. Ολα τα παιδιά ήρθαν και μας βοηθήσανε. Ανησυχούσα για τους γείτονες δίπλα, υπήρχαν σπίτια με παιδιά. Ελεγα θα ναι κανένας μέσα;  Φοβόμουν μήπως είναι κάποιος μέσα», αναφέρει η κυρία Παναγιώτα που ακολούθως μετά περιγράφει πώς λιποθύμησε και έσπευσαν όλοι σε βοήθεια.

«Οταν συνήλθα είπα: Τα σπίτια σωθήκανε;. Δεν σκεφτόμουνα τον εαυτό μου. Σκεφτόμουνα το χωριό, δεν ήθελά να χαθούνε τα σπίτια γιατί τα έκανε με κόπο ο κόσμος. Γιατί το αγαπάω το χωριό».

«Μένουμε εδώ 34 χρόνια. Δούλευα πήραμε τη συνταξη και καθόμαστε εδώ, επειδή είναι καλοί άνθρωποι. Αισθανόμαστε Ευβοιώτες ενώ είμαστε Αθηναίοι».

Με πληροφορίες από OPEN

Αγώνας για να «τελειώσει» σήμερα η φωτιά στη Γορτυνία: Επικίνδυνες οι διάσπαρτες εστίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: