Σε τροχιά ανασχηματισμού η κυβέρνηση: Τα σενάρια, τα πρόσωπα και οι γρίφοι

File photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Σε τροχιά ανασχηματισμού μπαίνει από σήμερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση.

Πηγές τοποθετούν την ανακοίνωση των αλλαγών προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ή και στις αρχές της επόμενης, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και τη μετάθεσή τους για τον χρόνο αμέσως μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που είναι προγραμματισμένα για το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου. Πιθανότερη  ωστόσο θεωρείται η δημοσιοποίηση των αλλαγών προ της ΔΕΘ.

Ο ανασχηματισμός έχει ουσιαστικά τρις προαναγγελθεί:

Τόσο από την φράση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης» αλλά και από δύο μεταγενέστερες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που άφηναν ξεκάθαρα ανοιχτό το παράθυρο αλλαγών.

Οσον αφορά το εύρος των κινήσεων, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής (ρεπορτάζ: Σταύρος Παπαντωνίου) κατά κοινή ομολογία δεν αναμένεται σαρωτικό σε επίπεδο υπουργών για δύο λόγους:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε αλλαγές εκ βάθρων αλλά σε χειρουργικές κινήσεις, σαν αυτή που έκανε προσφάτως εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Σκέρτσου και την αλλαγή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διατηρώντας όμως παράλληλα στο επικοινωνιακό επιτελείο την κ. Πελώνη, που αποτυπώνει την πρόθεσή του για ήπιες πάντα κινήσεις.

Οι αλλαγές και αυτή τη φορά αναμένεται να είναι στοχευμένες και για έναν επιπλέον λόγο: σαρωτικές αλλαγές θα ερμηνευτούν ως αποτυχία του μεγαλύτερου κομματιού της κυβέρνησης, κάτι που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός, καθώς στο Μαξίμου είναι κοινός τόπος πως αν εξαιρέσει κανείς την τελευταία διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και επιμέρους λάθη όσον αφορά την πανδημία ή επικοινωνιακής φύσεως (βλ. υπουργείο Πολιτισμού), η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις. Ενα κομβικό υπουργείο πάντως, που δημιουργεί και ντόμινο, είναι το Προστασίας του Πολίτη, που μένει να δούμε σε ποιο επίπεδο θα αποδοθούν οι ευθύνες: πολιτικό, επιχειρησιακό ή και τα δύο, ενώ υπουργείο – κλειδί είναι και το Υγείας δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας.

Ωστόσο κατά την ίδια πηγή, «σαρωτικές» αλλαγές δεν αποκλείονται σε επίπεδο υφυπουργών, κάτι που απαντά και στο έτερο ερώτημα το οποίο αφορά την κατεύθυνση που θα έχουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει εδώ, καθώς διανύοντας τον τρίτο χρόνο θητείας η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει και προς την παραδοσιακή παράταξη. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η οπτική, τότε θα δούμε πολλούς βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών.

Τέλος, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι στοχευμένες αναβαθμίσεις ή μετακινήσεις γενικών γραμματέων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ξανακάνει, ενισχύοντας όπου κρίνει το επιχειρησιακό – τεχνοκρατικό κομμάτι της κυβέρνησης το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να απολέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Εθνος (ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη) οι αλλαγές θα επικεντρώνονται  στα υπουργεία με «κοινωνικό» πρόσημο, με πρωτοκλασάτα στελέχη να μετακομίζουν σε άλλες θέσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν σενάρια για αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, με το Βασίλη Κικίλια να κατευθύνεται είτε στο Τουρισμού είτε στο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης έχει φουντώσει η συζήτηση και τα οικονομικά υπουργεία, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές δεν αποκλείεται να βρεθεί μια εναλλακτική λύση με περαιτέρω διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει ένα  νέο ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά για θέματα κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για ένα  θέμα  που είναι στην πρώτη γραμμή και με το οποίο ασχολείται ιδιαίτερα  ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Στους αμετακίνητους αναμένεται να είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης με ανεβασμένες  μετοχές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Tέλος, οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω των πυρκαγιών- μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερες καραμπόλες. Το πρώτο ερώτημα είναι αν δεν παραμείνει στη θέση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν θα πάει σε άλλο πόστο ή θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Νίκος Χαρδαλιάς, για λόγους υγείας, θα πάει σε άλλο υπουργείο (π.χ. στο Εσωτερικών) ή αν θα παραμείνει στην ίδια θέση.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Εθνος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η Πρόεδρος για τη Ναυμαχία του Γέροντα: Η ανάμνηση της περίλαμπρης νίκης μας καθοδηγεί και μας εμπνέει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: