Προ των πυλών της Καμπούλ νέα τρομοκρατική επίθεση βλέπουν οι ΗΠΑ: Εντολή Μπάιντεν για επιθέσεις κατά ISIS -K

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Την ώρα που πλησιάζει η “ώρα μηδέν” για την εκκένωση των αμερικανικών και δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πλησιάζει και ο απολογισμός από την επίθεση αυτοκτονίας έφτασε στους 170 νεκρούς και πλέον των 200 τραυματιών, ο Τζο Μπάιντεν προήδρευσε σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για την εξέταση της κατάστασης και τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται 13 Αμερικανοί ενώ 18 ακόμη έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Όπως έγινε γνωστό ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ενημερώθηκαν σήμερα από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ότι “είναι πιθανή μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ” ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ΗΠΑ λαμβάνουν “τα μέγιστα δυνατά μέσα προστασίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ”.

Η σύσκεψη έγινε στην Αίθουσα Πολέμου του Λευκού Οίκου και συμμετείχαν σ’ αυτήν  οι διοικητές και οι διπλωμάτες “επί του πεδίου”. Η αντιπρόεδρος συμμετείχε με ασφαλές κύκλωμα  τηλεδιάσκεψης.

“Οι επόμενες λίγες μέρες της αποστολής θα είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος μέχρι σήμερα” δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσει τα μέσα ώστε να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν υπήκοοι τρίτων χωρών και Αφγανοί με βίζα, ακομη και μετά τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα.

  • Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

“Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

HJ με πληροφορίες από Reuters, CNN

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Εκατόμβες θυμάτων στο Αφγανιστάν: 183 νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες από τη φονική επίθεση

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: