Πυροσβέστες από όλες τις ηπείρους βοηθούν την Ελλάδα: Όλες οι αποστολές μέχρι σήμερα [video]

Σέρβος πυροσβέστης επιχειρεί σε δασική έκταση κοντά στην Ιστιαία κατά στην Εύβοια, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Οι εξωπραγματικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Εύβοια και την Αττική κινητοποιούν όλο και περισσότερα κράτη.

Μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση ξένων κυβερνήσεων για αποστολή πυροσβεστικής βοήθειας στη χώρας μας, με τη μια αποστολή πλέον να διαδέχεται την άλλη και επαύξηση των μέσων από χώρες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα από την έναρξη των πυρκαγιών.

Σήμερα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας πέρασαν τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα Σερρών, οι 153 πυροσβέστες από την Πολωνία με 46 οχήματα, που ήρθαν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών.

Από τον Προμαχώνα  τους υποδέχθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σιντικής, Στάθης Ζαπρίδης και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σερρών, Σωτήρης Δημητράκης, ενώ πολίτες του πρόσφεραν νερά και αναψυκτικά.

Οι Πολωνοί πυροσβέστες θα διανυκτερεύσουν στο πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη, και αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν για τα μέτωπα των πυρκαγιών, είτε στην Εύβοια είτε στην Πελοπόννησο.

Αυξάνεται η βοήθεια από το Ισραήλ

Δύο ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα φθάσουν αύριο την Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, σε συνέχεια της σημερινής επικοινωνίας των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπένετ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβεία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και την υποστήριξη του στην Ελλάδα καθώς αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές που μαίνονται.

Η βοήθεια, όπως σημειώνεται, προστίθεται σε εκείνη των Ισραηλινών πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δραστηριοποιούνται σε συντονισμό με τo ελληνικό πυροσβεστικό σώμα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει αποστείλει 16 πυροσβέστες, που έφτασαν στη χώρα μας την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Επισημαίνεται πως ο κ. Μπένετ ενημέρωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη για την απόφασή του να αποστείλει δυο ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην χώρα.

Θηριώδη αεροσκάφη Ιλιούσιν έρχονται από τη Ρωσία

Δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 αποστέλλει η Μόσχα στην Ελλάδα.

  • Το ένα από τα δύο θηριώδη αεροσκάφη θα είναι μόνιμα σταθμευμένο στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.Τα «ιπτάμενα ρωσικά τάνκερ» όπως αποκαλούνται τα Ιλιούσιν,  από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο, μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό

«Με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους έγινε δεκτό. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» είχε αναφέρει νωρίτερα σε tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Επιπλέον πρωτοφανής χερσαία βοήθεια από την Γαλλία

Για την αντιμετώπιση των σφοδρών πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες, νέες ενισχύσεις από την Γαλλία φθάνουν στην Ελλάδα από τις 10 Αυγούστου.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 101 πυροσβέστες και 38 οχήματα. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη ομάδα 60 πυροσβεστών-διασωστών και 23 οχημάτων.

  • Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 80 πυροσβέστες και στα 3 Canadair που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.Συνολικά, 250 μέλη της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσαία αποστολή της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας στο εξωτερικό.

Ποιές χώρες βοηθούν την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες 8 Αυγούστου η Πολιτική Προστασία, η ξένη βοήθεια προς την Ελλάδα, αναλύεται ως εξής:

Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας:

Κύπρος  2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (επιχειρούν Αν. Μάνη) και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων (άφιξη 4/8, επιχειρούν Αττική)

Γαλλία 2 Canadair CL-415 (άφιξη 6/8, επιχειρούν Β. Εύβοια) 1 Canadair CL-415 (άφιξη 7/8 με βλάβη δεν επιχειρεί) 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 5/8 επιχειρούν Αττική). 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 58 οχήματα αναμένονται 10 και 11/8)

Κροατία 1 CL 415 (άφιξη 6/8, επιχειρεί Β. Εύβοια)

Σουηδία 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 6/8, επιχειρούν Β. Εύβοια)

Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα (άφιξη 7/8, επιχειρούν Εύβοια)

Ισπανία 1 Canadair CL 415 (άφιξη 7/8, επιχειρεί Πελοπόνησσο-Αρκαδία).

Τσεχία 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8, θα επιχειρήσουν Αρκαδία)

Γερμανία 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8 και 11/8)

Πολωνία πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα (έφτασαν σήμερα το βράδυ 9/8)

Σλοβακία πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Αυστρία πεζοπόρο τμήμα 43 ατόμων με 11 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσμος (1 άτομο) στην έδρα της ΓΓΠΠ (αφίχθη 6/8)

Διμερώς:

Ουκρανία 100 πυροσβέστες (άφιξη 6/8, επιχειρούν Εύβοια)

Ισραήλ 16 πυροσβέστες (άφιξη 6/8, επιχειρούν Αττική) ενώ αναμένονται πλέον και δυο αεροσκάφη

Ελβετία 3 ελικόπτερα SuperPuma (άφιξη 7/8, επιχειρούν Β. Εύβοια)

Αίγυπτος 2 CHINOOK (άφιξη 7/8, επιχειρούν Εύβοια)

Ηνωμένο Βασίλειο  μια ομάδα πεζοπόρου 21 ατόμων (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8)

Κουβέιτ 42  άτομα και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Κατάρ 66 άτομα 3 οχήματα (άφιξη 8/8)

Μολδαβία 25 άτομα με 4 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  1/Π (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8) εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 13/8)

Σερβία 34 άτομα 14 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8, θα επιχειρήσουν Β.Ευβοια), 3 ελικόπτερα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Σημειώνεται ότι η υποδοχή της διεθνούς βοήθειας πραγματοποιείται με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Στέλνει επιπλέον βοήθεια η Ρωσία για τις πυρκαγιές: Δυο θηριώδη Ιλιούσιν και δυο ελικόπτερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: