Όλεθρος από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία: Ξεπερνούν τις δυνατότητες του κράτους

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση στην δασική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει βορειοδυτικά του Κρυονερίου, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που έχουν πάρει διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γι αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Κολοσσιαίες και, δυστυχώς, ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει ο πύρινος κλοιός που περιβάλλει τη χώρα με πύρινα μέτωπα να μαίνονται στην βόρεια Αττική, την βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τα Γρεβενά.

Αναζωπυρώσεις εμφανίζονται και σε άλλα μέτωπα, ενώ και νέες εστίες ξεσπούν ώρα με την ώρα.

Οπως δείχνουν τα πράγματα ο έλεγχος των πυρκαγιών απλώς υπερβαίνει τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διάσωση ανθρώπων και ει δυνατόν περιουσιών.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της φωτιάς που έφτασε νωρίς το απόγευγμα στη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη βόρεια Αττική.

  • Το βράδυ, οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό, κοντά στα διόδια των Αφιδνών.
  • Λίγο μετά τις 9μμ άρχισε η εκκένωση των Αφιδνών με τους κατοίκους να κατευθύνονται προς Λαμία.
  • Ήταν θέμα μισής ώρας η φωτιά να περάσει στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Καπανδριτίου.
  • Λίγο μετά τις 11μμ έγινε γνωστό ότι επίκεται εκκένωση του Καπανδριτίου, του Αγίου Στεφάνου, του Πολυδενδρίου. Τουλάχιστον αυτό εισηγήθηκε η Περιφέρεια στην Πολιτική Προστασία. Λίγη ώρα αργότερα, διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανο εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής  μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλ 
  • Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγ. Γεώργιο, Πουρίθι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού, να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

 

Στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας οι φλόγες

Στα διόδια των Αφιδνών έφτασε στις 8 το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Πάρνηθα από το μεσημέρι.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες να μην περάσουν οι φλόγες στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού η ολέθρια εξέλιξη δεν αποφεύγθηκε και πλέον ο κίνδυνος είναι ορατός για τις περιοχές όπως το Καπανδρίτι, ο Άγιος Στέφανος, ο Κάλαμος και Ωρωπός. 

 

Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό έχει διακοπεί.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

  •    Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρήψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την ιπποκράτειο Πολιτεία.

Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες: Τίποτα δεν σταματάει την φωτιά

H πυρκαγιά έχει εισβάλλει ήδη στις Αφίδνες και σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγεςΣτην προληπτική απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με οδηγίες του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας.

Εκκενώθηκαν Κρυονέρι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/EL/DASIKES-PYRKAGIES

Μήνυμα του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν τώρα προς Ωρωπό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πέντε ελαφρά τραυματίες με εγκαύματα – στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Συνολικά 5 εγκαυματίες με ελαφρά εγκαύματα έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Πυροσβέστης, ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ).

 

Διπλό μέτωπο φωτιάς στη Μεσσηνία – Δυο νέες εστίες

«Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, αφού, όπως είπε, «αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο νέες φωτιές, στις περιοχές Μουζάκι και Άνθεια».

Σύμφωνα με το eleftherionline.gr, ήδη σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ οι άνεμοι όπως αναμενόταν από το μετεωρολογικό δελτίο έχουν ενταθεί και καθιστούν πολύ δύσκολο το πυροσβεστικό έργο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή, διότι παρά τις προσπάθειες εκκένωσης υπάρχουν πληροφορίες για κατοίκους που δεν έχουν απομακρυνθεί.

Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 δόθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι για χωριά της Μεσσηνίας. Πρόκειται για τα χωριά Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια τα οποία απειλούνται από τη φωτιά που καίει στην περιοχή.

Ηλεία: Εγκλωβισμένοι  στο χωριό Κλάδεος

Περισσότερα από 100 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλάδεος στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με μαρτυρία τηλεθεάτριας του OPEN η οποία έχει τη μητέρα της στο χωριό. Η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου είπε στο κανάλι πως στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει παρά τη φωτιά που καίει στην Ηλεία.

Oι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν με βυτία και κλαδιά. Δεν έχουν μπαταρία να επικοινωνήσουν με κάποιον για να σωθούν, λέει η κυρία Φωτοπούλου απευθύνοντας έκκληση.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα.

Στις φλόγες παραδόθηκαν οι Πεύκες, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Φρίξα και Κορτσά. Νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου,  η  οποία κατευθύνεται στο χωριό Κρεμαστή. Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα, που σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Στο χωριό Πεύκες καίγονται σπίτια, περιουσίες και αμνοερίφια, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά χωριά για να σωθούν.

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες.

Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

  • Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα.

Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα. Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια έκαιγε χθες για τρίτη ημέρα και συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί  στην περιοχή.  Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη καθώς επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 65 οχήματα, δημοτικές και εθελοντικές οργανώσεις.

  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή Λίμνης Ευβοίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης

Νωρίτερα, εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Λίγο πριν τις 10.00 εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Πύρινη κόλαση και στην Φωκίδα

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπό της φωτιάς στην Φωκίδα, αφού πλέον επεκτάθηκε και στην περιοχή του Τολοφώνα.

  •       Λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο Τολοφώνας με μηνύματα που πήραν στα κινητά τους από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις καθώς η φωτιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.

«Βασικό μας μέλημα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους για αυτό προχωράμε και σε ασφαλείς εκκενώσεις των χωριών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος και όπως συμπληρώνει «οι ισχυροί άνεμοι της περιοχής οδηγούν τη φωτιά προς την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η νύχτα θα είναι μακριά απόψε».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς έχει γίνει ορατό από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακού στην περιοχή της Ακράτας.

Υπό έλεγχο δυο πυρκαγιές στην Καρδίτσα

Εκατό περίπου στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης κατέκαψε πυρκαγιά στην Καρδιτσομάγουλα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, οι οποίες, αργά το απόγευμα έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκε σήμερα το απόγευμα και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Γελάνθης στο δήμο Μουζακίου.

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες – Mήνυμα για την κλιματική αλλαγή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: