Ο πρέσβης του Ισραήλ δεν κρύβει τα λόγια του: Όταν υπήρξε ανάγκη ήμασταν εκεί, εξαιρετικές οι σχέσεις με την Κύπρο

Ο πρέσβης του Ισραήλ Σάμι Ρέβελ. Φωτογραφία μέσω της εφημερίδας Φιλελεύθερος




Σήμερα βρισκόμαστε στο ανώτατο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, δήλωσε ο απερχόμενος Πρέσβης του Ισραήλ Σάμι Ρέβελ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε ότι όταν υπήρξε ανάγκη το Ισραήλ ήταν εκεί και αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τονίζοντας τον ρόλο που έχουν να παίξουν Ισραήλ και Κύπρος, σ’ ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη.

«Βρισκόμαστε στο ανώτατο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο», είπε και εξήγησε ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις χώρες μας που είναι σημαντική». Η εμπιστοσύνη, ανέφερε, επεκτείνεται ανάμεσα στους ηγέτες, ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών, ενώ σήμερα «υπάρχει όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στο λαό του Ισραήλ και το λαό της Κύπρου».

Αυτό το κλίμα «είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί εάν κοιτάξουμε την περιοχή μας θα δούμε ότι τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Κύπρο υπάρχουν πολλές προκλήσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν «τον φανταμενταλισμό, την υποστήριξη ακραίων απόψεων και ακραίων ενεργειών επί του εδάφους».

«Είναι λοιπόν ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτή τη φιλία κτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός Πρέσβης και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει «παράλληλα με άλλους ομοίως σκεπτόμενους εταίρους στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια καλύτερη κατάσταση πραγμάτων για την Κύπρο, το Ισραήλ και όλη την περιοχή».

«Είναι λοιπόν ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτή τη φιλία κτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ», σημειώνει ο Ισραηλινός πρέσβης και προσθέτει πως αυτό μπορεί να γίνει «παράλληλα με άλλους ομοίως σκεπτόμενους εταίρους στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια καλύτερη κατάσταση πραγμάτων για την Κύπρο, το Ισραήλ και όλη την περιοχή».

Η αλλαγή κυβέρνησης σε μια χώρα μπορεί να αλλάξει και τις εξωτερικές σχέσεις και ήταν φυσικό, ύστερα από χρόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση Νετανιάχου, στη Λευκωσία να υπάρχει ένα ερωτηματικό για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με την κυβέρνηση Ναφτάλι Μπένετ. Στο ερώτημα αυτό ο Σάμι Ρέβελ απαντά κατά τρόπο απόλυτο πως «οι σχέσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ» και φέρνει ως παράδειγμα την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μπένετ, αλλά κυρίως με την επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ. Εκτός από τη συνάντηση με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, καθώς και με άλλους υπουργούς.

«Αυτή η σχέση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γιατί το Ισραήλ και η Κύπρος είναι οι δύο δημοκρατικές χώρες στην περιοχή», σημειώνει ο Σ. Ρέβελ και προσθέτει: «Δύο χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, δύο χώρες που επιθυμούν να δουν σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». Γιατί, συνεχίζει, είναι όλα αυτά που μας φέρνουν μαζί.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναφέρει πως «βλέπουμε και πρακτικά πως προχωρεί αυτή η συνεργασία» όπως «στις τελευταίες πυρκαγιές στην Κύπρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αμέσως βοήθεια. Και δεν ήταν μια τυπική πράξη αλλά δείγμα εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Αλλά δεν είναι μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις που το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σ. Ρέβελ: «Το είδαμε τις τελευταίες ημέρες ,όταν υπήρξε ανάγκη το Ισραήλ ήταν εκεί για να εκφράσουμε την ξεκάθαρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο». Αναφορά που παραπέμπει στη δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξ αφορμής των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο.

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ξεκίνησε εξ αφορμής της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα στα οποία αναπτύσσεται η κυπροϊσραηλινή συνεργασία: «Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί στο Ισραήλ και στην Κύπρο είναι η αστάθεια στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια λόγω των κενών εξουσίας στις χώρες της περιοχής, υπήρξαν ταραχές σ’ ορισμένες απ’ αυτές. Είδαμε τι συνέβη στη Συρία και στον Λίβανο. Όλα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο ριζοσπαστικές δυνάμεις, δυνάμεις που προκαλούν αστάθεια. Όταν λοιπόν μιλάμε για συνεργασία αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα για όλους, για το μέλλον μας».

Η ομιλία του Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο που πρόσφερε διπλωματικά “όπλα” στους Τούρκους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: