Ο Μητσοτάκης μεταξύ σφύρας (πανδημία) και άκμονος (οικονομία): Στη μέση ο ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση της Βουλής, για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καταστροφικές mega πυρκαγιές του καλοκαιριού άφησαν σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα για την κυβέρνηση, ακόμη μεγαλύτερο από όσο έχει αφήσει ως τώρα η πανδημία, οι θάνατοι και τα lockdown.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν νεκροί ήταν θετικό και αυτό είναι που μετριάζει τις συνέπειες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι νωπές ακόμη στους Έλληνες οι μνήμες από το Μάτι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν για πιο σύνθετους λόγους. Και υπάρχουν δυο τέτοιοι λόγοι που ως ασύμμετροι παράγοντες δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια στον ίδιο και το κόμμα του.

Η εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται, σε πλήρη και άμεση συνάρτηση με την οικονομία.

Από μόνη της η πανδημία, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο δεν δημιουργεί μείζον πρόβλημα πολιτικού αποτελέσματος καθώς υπάρχει πάντοτε το επιχείρημα ότι όσοι δεν εμβολιάζονται έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν.

Ο συνδυασμός όμως με τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας είναι εκρηκτικός. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως αν αναγκαστεί να κηρύξει τη χώρα σε τρίτο lockdown οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και κατά συνέπεια για τον ίδιο και το κόμμα του.

Δεν φοβάται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ότι θα βρεθεί στις δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα, αλλά επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι αν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ τότε είναι πιθανόν να βρεθεί με ένα κουβάρι στα χέρια του.

Με όλα αυτά τα πολιτικά δεδομένα στο τραπέζι προετοιμάζεται για έναν δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη δυσκολότερο χειμώνα.

Σε πρώτη φάση λοιπόν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνησή του τόσο σε θέματα ουσίας όσο και σε θέματα επικοινωνίας.

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον Μαξίμου αναφέρουν ότι προβληματίζεται για το μίγμα των αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προσώπων.

Πολλά σενάρια ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει οριστικά, τουλάχιστον έως τη στιγμή που έφευγε για την ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου να εγκαταστήσει την κόρη του για τις πανεπιστημιακές της σπουδές, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον ίδιο πριν από μερικές δεκαετίες.

Το πρωί της Δευτέρας, θα βρεθεί και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου και ο χρόνος των αλλαγών θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι το γεγονός ότι δεν θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ έχοντας τέτοιου τύπου εκκρεμότητες.

Το παράθυρο, λοιπόν, ανοίγει αύριο και κλείνει την επόμενη Δευτέρα.

Οι θεσμικές αλλαγές…

Ας δούμε όμως και την ουσία.

Αρκετοί επιμένουν ότι εκτός από τις απαραίτητες κινήσεις, αποπομπές, επανακάμψεις και επιβραβεύσεις ο πρωθυπουργός θέλει να φύγει από τη στείρα συζήτηση περί ευθυνών και να περιβάλει με θεσμικό μανδύα τη νέα κυβέρνηση που συγκροτείται ενώ ο βίος της κυβέρνησής του αρχίζει να μετρά ανάποδα προς τις επόμενες εκλογές, ακόμη και στο τέλος της τετραετίας, όπως επιμένει ο ίδιος.

Άρα, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφασίσει, σημειολογικά τουλάχιστον, μένει να φανεί αυτό και στην πράξη διαχωρισμούς χαρτοφυλακίων αλλά και δημιουργία νέων που θα κινούνται στη σφαίρα της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος με ισχυρές αναφορές στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

… και τα πρόσωπα

Μετά από αυτό ξεκινάει η ονοματολογία, όπως φυσιολογικά συμβαίνει πάντοτε.

Βασικό κλειδί είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πολλοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα του «χρεώσει» την εικόνα που είχαν οι υπηρεσίες του στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον «πετάξει ως στυμμένη λεμονόκουπα». Άρα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μείνει και μια μεγαλύτερη να μετακινηθεί.

Από εκεί και πέρα για μετακινήσεις ακούγονται πρόσωπα όπως ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακλόνητος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ενώ υπάρχει ένα μικρό ερωτηματικό για το Οικονομικών.

Νέοι και επανακάμπτοντες

Αρκετοί θεωρούν σχεδόν βέβαιη την είσοδο στην κυβέρνηση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου και ενδεχόμενη την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ακόμη ακούγονται ονόματα βουλευτών όπως του Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), του Σταύρου Κελέτση (Έβρου), του Χρήστου Δερμεντζόπουλου (Έβρου) και του Χρήστου Κέλλα (Λαρίσης).

Όλα τα παραπάνω, όπως πάντα, έχουν ένα ρίσκο και μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη.

Η ουσία είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά και επισήμως την άτυπη προεκλογική του εκστρατεία και σε αυτό το αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει θέλει να περιορίσει τις αρνητικές εκπλήξεις που θα του αφαιρούν εκλογικά ποσοστά, μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Τσίπρα : Επιτομή του ολοκληρωτισμού τα περί ξεβολέματος όσων στρογγυλοκάθισαν στην εξουσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: