Ο Μηταράκης αντιστέκεται: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί να μετατραπεί σε «πύλη άτακτων μεταναστευτικών ροών

FILE PHOTO: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Ομιλεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson (A). ΑΠΕ-ΜΠΕ, European Union, Zucchi-Enzo




H Ευρώπη φοβάται αφγανική προσφυγική κρίση μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Ο συνωστισμός στον βασικό μεταναστευτικό διάδρομο από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη έχει παραμείνει σχετικά σταθερός σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Τουρκία, φοβούνται ότι η ξαφνική επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν θα αλλάξει τα πράγματα. Την ίδια στιγμή το μήνυμα προς τους Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη είναι ότι αν πρέπει να φύγουν, θα πρέπει να μεταβούν σε γειτονικές χώρες και όχι προς την ΕΕ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ρεπορτάζ του πρακοτρείου Associated Press, (Karl Ritter και Mehmet Guzel) αναφέρει:

Η Ελλάδα, της οποίας τα γραφικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές και αποτέλεσαν το σημείο εισόδου προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων, Ιρακινών, Αφγανών και άλλων πριν από έξι χρόνια, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί την αναβίωση αυτής της κρίσης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί να μετατραπεί σε «πύλη άτακτων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ» και ότι η Τουρκιά θεωρείται ένα ασφαλές μέρος για τους Αφγανούς.

Αυτές οι δηλώσεις κάνουν τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να κοκκινίζει, καθώς η χώρα του φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύριους και εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς, ενώ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή να τους στείλει στην Ευρώπη ως πολιτικό μοχλό άσκησης πίεσης.

Όπως προειδοποίησε ο ίδιος σε ομιλία του την Πέμπτη, «η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να μετατραπεί σε αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε για τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν σε σπάνια τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή και επίσης συζήτησε το θέμα με το Ιράν.

ΠΗΓΗ: Associated PressKarl Ritter & Mehmet Guzel – Europe fears Afghan refugee crisis after Taliban takeover

Χάος στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί στην επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: