Ο Λουκασένκο έγινε …Ερντογάν: Υποδέχεται μετανάστες και τους στέλνει στην Ε.Ε. μέσω της Λιθουανίας

Η αστυνομία στη Λιθουανία συλλαμβάνει τους μετανάστες που στέλνει ο δικτάτορας της Λευκορωσίας. Το στιγμιότυπο ειναι από το κέντρο κράτησης στην πόλη Vydeniai. EPA, TOMS KALNINS




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τη Λιθουανία, για το οποίο οι Βρυξέλλες και το Βίλνιους κατηγορούν τη Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο (Alexander Lukashenko).

Τα παραπάνω αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Politico (κείμενο Jacopo Barigazzi).

«Δεν πρόκειται πρωτίστως για μεταναστευτική κρίση, πρόκειται για πράξη επιθετικότητας που στοχεύει να προκαλέσει», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, στο Βίλνιους.  «Αντιμετωπίζουμε μια επιθετική πράξη από το καθεστώς Λουκασένκο».

Ωστόσο, για τη Λιθουανία, είναι όλο και περισσότερο μια μεταναστευτική κρίση. Τις τελευταίες 24 ώρες, έφτασαν περίπου 287 μετανάστες και ο συνολικός αριθμός για φέτος ανέρχεται σε 3.832, έναντι μόλις 74 σε όλο το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από το Ιράκ (2.555) αλλά φτάνουν επίσης από τη Συρία (124) και από αφρικανικές χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (191).

Οι διπλωμάτες αναμένουν ότι ο αριθμός των αφίξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι προσπάθειες να πείσει το Ιράκ να σταματήσει τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Το Μινσκ άρχισε επίσης να διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των θεωρήσεων με το Πακιστάν.

Θεωρείται ότι η Λευκορωσία εργαλειοποιεί τους μετανάστες διευκολύνοντας την άφιξή τους, καθώς πτήσεις προσγειώνονται στο Μινσκ.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες της ΕΕ – Ελλάδα, Σουηδία, Εσθονία και Λετονία – έχουν προσφέρει βοήθεια στη Λιθουανία. Ο Frontex έχει αναπτύξει περίπου 120 120 αξιωματικούς, εκ των οποίων 86 συνοριοφύλακες περιπολίας.

Η Johansson δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να χρηματοδοτήσει επιπλέον μέτρα» και θα συζητηθούν λεπτομερέστερα «οι δυνατότητες χρηματοδότησης ενός καλού συστήματος προστασίας για τα εξωτερικά σύνορα».

Το Βίλνιους θέλει επίσης να εγκαταστήσει κάποιο είδους φράκτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε η Λιθουανή πρωθυπουργός Ingrida Šimonytė, παρόλο που η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα.

Τις προσεχείς εβδομάδες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Politico, Jacopo Barigazzi EU pledges to step up efforts to help Lithuania stem migration from Belarus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: