Νέα βοήθεια από την ΕΕ για τις πυρκαγιές, ενώ σε Εύβοια και Ηλεία οι αναζωπυρώσεις απειλούν χωριά

Photo Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκί στη Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 08 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Συνεχίζεται η αποστολή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων πυρκαγιών στη χώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συνεχίζει να κινητοποιεί βοήθεια για την καταπολέμηση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από αίτημα της Ελλάδας, έχει κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, βοήθεια η οποία αποτελείται από 9 αεροσκάφη, περίπου 1.000 πυροσβέστες και 200 πυροσβεστικά οχήματα. Η τελευταία βοήθεια, σύμφωνα με την Επιτροπή, έφτασε το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Οι χώρες αυτές έστειλαν στην Ελλάδα μονάδες πυρόσβεσης εδάφους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις μονάδες πυρόσβεσης που ήδη λειτουργούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Επιπλέον στην Ελλάδα έχουν σταλεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία.

Εξάλλου, εκτός από την Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ κινητοποίησε βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ιταλία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Συγκεκριμένα, εστάλησαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από τη Γαλλία προς τις πληγείσες περιοχές στην Ιταλία, δύο ελικόπτερα για την υποστήριξη επιχειρήσεων στην Αλβανία που είχαν αποσταλεί εξίσου από την Τσεχία και την Ολλανδία, καθώς και χερσαίες δυνάμεις από τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και την Αυστρία που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν την κατάσβεση πυρκαγιών στη Βόρεια Μακεδονία. Το Σάββατο, η Ρουμανία έστειλε ένα επιπλέον αεροπλάνο. Επιπλέον, συνεχίζονται οι συντονισμένες από την ΕΕ επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Τουρκία.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ευρώπη, καθώς πολλαπλές πυρκαγιές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ είναι απόλυτα αλληλέγγυα με την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είμαι ευγνώμων σε όλες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους πληγέντες και με τους πυροσβέστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη μάχη με τις φωτιές».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο δορυφόρος της ΕΕ, Copernicus, βοηθά στην παροχή χαρτών για να εκτιμηθούν οι ζημιές των πληγέντων περιοχών στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.

Β.Εύβοια: Απειλούνται τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, Ασμίνι

Η πυρκαγιά στην Εύβοια συνεχίζει να κατακαίει εκτάσεις και χωριά και το μεσημέρι της Δευτέρας έχει φτάσει σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία, έχοντας μεγάλη ταχύτητα. Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν τη συμβολή των εναέριων μέσων, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα – που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο – η οποία πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα έριξαν δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις, καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Ηλεία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες

Εν τω μεταξύ αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες άλλες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Tι βλέπουν οι πιλότοι των Canadair: Εικόνες αποκάλυψης στην Εύβοια από το μέτωπο της φωτιάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: