Με αφορμή τις πυρκαγιές: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι επίσης αποτέλεσμα μιας δεκαετίας λιτότητας

FILE PHOTO: Φωτογραφία εικονίζει εθελοντές να επιχειρούν σε πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Καματριάδες στην Εύβοια το βράδυ της Δευτέρας 9 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Ως σημάδι της κρισιμότητας της κατάστασης θεωρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας Marianne, στην Αθήνα Fabien Perrier τις δύο παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε τέσσερις ημέρες, και τη συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την διαχείριση των πυρκαγιών.

Παρατίθενται δηλώσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Εύβοιας και Πελοποννήσου, που αναφέρουν, ότι:

  • «Οι πυροσβέστες έφτασαν πολύ αργά και όχι αρκετοί», και
  • Ότι «Το νερό έλειπε, δεν είναι φυσιολογικό!», απόρροια, όπως σημειώνουν των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα κατά τα χρόνια της λιτότητας.

Σημειώνουν επίσης, ότι η «ΔΕΗ πήρε την απόφαση να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια για να μετριάσει τη ζημιά στο δίκτυό της, με αποτέλεσμα τα αποθέματα νερού, τα οποία ελέγχονται ηλεκτρικά, δεν θα μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν ».

Η λιτότητα είχε επίσης αντίκτυπο στα διατιθέμενα μέσα των επαγγελματιών αλλά και εθελοντών πυροσβεστών, σημειώνει ο δηνοσιογράφος, προβάλλοντας σχετικές μαρτυρίες εθελοντών πυροσβεστών, αλλά και της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δηλώνει, ότι «δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκείς παρεμβάσεις, ιδιαίτερα από αέρος» και ότι «ακόμη και οι επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών δεν ήταν επαρκείς ».

Ωστόσο, αυτή η «εγκατάλειψη» κινδυνεύει να προκαλέσει μια πραγματική οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε μια χώρα, όπου η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι υποχρεωτική, περισσότερα από 1.300 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων τα 300 έχουν καταστραφεί εντελώς, αναφέρει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας στη συνέχεια τις απώλειες για τον τομέα του τουρισμού.

Κατά την άποψή του, οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές, ειδικά επειδή η οικονομία είναι ήδη σε κακή κατάσταση με χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, που αυξήθηκαν κατά την περίοδο εγκλεισμού.

Αναφερόμενος στη δέσμευση της κυβέρνησης στις 10 Αυγούστου, να δαπανήσει 500 εκατομμύρια ευρώ, ή 0,3% του ΑΕΠ, για αποζημίωση, αποκατάσταση και ανοικοδόμηση, επισημαίνει υπενθύμιση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, σε μια σημείωση για την καταστροφή στην Ελλάδα, ότι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 2007, που κατέστρεψαν 270.000 εκτάρια, είχαν οδηγήσει τότε σε σχεδόν 3 δις ευρώ ζημιά, ή 1,3% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: Marianne, Fabien Perrier – Incendies : la situation en Grèce est aussi le résultat d’une décennie d’austérité

Ανάλυση: Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη Αυτοκρατορία που ηττάται στο Αφγανιστάν, μετά την Βρετανική και τη Σοβιετική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: