Μακρά νύχτα μάχης με τις φλόγες σε δυο μέτωπα: Κρίσιμη κατάσταση στα Βίλια * Φόβος για αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

FILE PHOTO: Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στα Βόλια βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΟΣ




Μια ακόμη δύσκολη νύχτα για την πυροσβεστική και τους κατοίκους οικισμών στην Αττική θα είναι η αποψινή.

Στα Βίλια και την Κερατέα, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Αυγούστου εξακολουθούν να καίνε.

Στην περίπτωση των Βιλίων η πυρκαγιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή με έναν ακόμη οικισμό – την Βενίζα – να εκκενώνεται αργά το βράδυ.

Όπως δήλωσε στον OPEN ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το μεγάλο μέτωπο κινούνταν προς το όρος Πατέρα και είχε φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος.

Στην Κερατέα η φωτιά τέθηκε μεν υπό έλεγχο, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν “καντιλάκια”, μικρές εστίες φωτιάς,  που φοβίζουν για αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, έχει όπου οι φλόγες προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, ενώ δίνεται μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Ήδη έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στις δασικές εκτάσεις, καθώς και σε σπίτια και περιουσίες.

  • Μετά από πολύωρες επιχειρήσεις, με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και οι προσπάθειες συνεχίζονται από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους.

Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνε ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση – αρχικά – και τον έλεγχό τους.

Νωρίς το απόγευμα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία στα μέτωπα της φωτιάς ο υπουργός Πολιτικής προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να υπακούν στις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Αναφέρθηκε στην εκδήλωση και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κερατέα, λέγοντας ότι η κατάσταση στην Λαυρεωτική είναι βελτιωμένη και γίνονται προσπάθειες για την οριοθέτησή της.

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Εκτός ελέγχου οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια: Στάχτη μεγάλες εκτάσεις δάσους και σπίτια [συνεχής ενημέρωση]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: