Εκτός ελέγχου οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια: Στάχτη μεγάλες εκτάσεις δάσους και σπίτια [συνεχής ενημέρωση]

Αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κερατέα, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Παρά τις ισχυρότατες δυνάμεις που επιχειρούν στα δυο μέτωπα των πυρκαγιών στην Αττική – σε Κερατέα και Βίλια – οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες καθώς οι άνεμοι είναι ισχυρότατοι και μεταβαλλόμενοι στην φορά τους.

Ριπές ανέμων έως και 6 μποφόρ δυσκόλευαν μέχρι νωρίς το απόγευμα το έργο των 91 πυροσβεστών και των 14 εναέριων μέσων.

Στη συνέχεια οι άνεμοι μειώθηκαν σε ένταση ενισχύοντας τις ελπίδες να τεθούν τα μέτωπα υπό έλεγχο, καθώς τα εναέρια μέσα δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν.

Στα Βίλια

Η φωτιά έχει δυο μέτωπα – κατευθύνσεις:  προς Ψάθα και Άγιο Γεώργιο. Έχουν εκκενωθεί όλοι οι οικισμοί στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφή οικιών.

Η φωτιά που ξεκίνησε το πρωί κατακαίει μια τεράστια έκταση πρασίνου, εκεί όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Πρόκειται για το βουνό που βρίσκεται πάνω από τα Βίλια, ένα καταπράσινο παρθένο βουνό, το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες, τις οποίες δεν μπορεί να σταματήσει κανείς. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση, ενώ τα εναέρια μέσα είναι σχεδόν αδύνατον να ελέγξουν τη φωτιά.

Για τις δυσκολίες στην κατάσβεση της φωτιάς αναφέρθηκε στο OPEN ο πρόεδρος πυροσβεστικών υπαλλήλων Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Με ανησυχεί πολύ η φωτιά στα Βίλια. Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ έντονο στοιχείο του πράσινου που μου θυμίζει την Εύβοια», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχει η πυροσβεστική για να σβήσει τις φλόγες στο συγκεκριμένο σημείο. «Πιο σοβαρή η κατάσταση στα Βίλια απ’ ο,τι στην Κερατέα» παραδέχτηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, παραδεχόμενος το πρόβλημα και αναφέροντας πως γνωρίζει για ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια στα Βίλια.

Στην Κερατέα

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα-Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Συγκεκριμένα, έξι σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Καταγγελίες για εμπρησμούς

Η φωτιά ξεκίνησε με εμπρησμό στην Κερατέα σύμφωνα με υπάλληλο του δήμου, κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. Επικαλέστηκε υπάλληλο του δήμου, που είδε ύποπτο αμάξι, άσπρο μοντέλο Pegeut 304 να σταματά σε κάδο απορριμάτων.

Ο δήμαρχος έκλεισε εσπευσμένα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή βγάζουμε κόσμο από σπίτια», ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μαρκάτι, τον  Αγ. Κωνσταντίνο και τη Συντερίνα.

Ο  Γιώργος Γεραφέντης επιβεβαίωσε ότι με εντολή αρχηγού της Πυροσβεστικής μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων εμπρησμού, ενώ έρευνες διεξάγει και η ΕΛ. ΑΣ. για να εντοπιστεί το ύποπτο όχημα, που κατήγγειλε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής.

Παράλληλα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού στα Βίλια.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

 

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η τροχαία  προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για:

Παλαία λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Στο νοσοκομείο Αγία Όλγα με ισχαιμικό επεισόδιο ο Νίκος Χαρδαλιάς: Εκτός κινδύνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: