Le Monde: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχειρεί μια επικίνδυνη διαλογή στις διεθνείς προτεραιότητές του

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρετά τους πεζοναύτες πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο, αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για το Καμπ Ντέιβιντ. EPA, Oliver Contreras, POOL




Κατά τον δημοσιογράφο της Le Monde, Piotr Smolar, η κρίση στο Αφγανιστάν απεικονίζει τις δυσκολίες της Διοίκησης του νέου προέδρου στην αναθεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Θεωρεί το αποτέλεσμα με το Ιράν αδύναμο, ενώ η  αντιπαλότητα με το Πεκίνο πιέζει για επιλογές, που γίνονται αισθητές από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

«Είχαμε καλές εικόνες από την υπερατλαντική επανασύνδεση, μετά την άφιξη του Biden, αλλά σήμερα διαπιστώνουμε ότι η ουσία είναι λίγη. Ο Biden δεν ήρε τους  κυριότερους ενοχλητικούς παράγοντες της εποχής Trump, όπως τους δασμούς στο χάλυβα και αλουμίνιο, ούτε την επίλυση της αναβληθείσας διαμάχης Boeing-Airbus”.

“Οι Γάλλοι, τραυματισμένοι από τη μη σεβασθείσα κόκκινη γραμμή από τον Barack Obama στη Συρία, ήταν πολύ επιφυλακτικοί και έβλεπαν μια συνέχεια.  Με το αφγανικό, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί συντάσσονται με την ανάλυση που έγινε στο Παρίσι», υπογραμμίζει ο Benjamin Haddad, διευθυντής του Κέντρου Ευρώπη του Atlantic Council. 

Επισημαίνοντας την επίσκεψη στις 26 Αυγούστου του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett, και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις 30 Αυγούστου, ο δημοσιογράφος σημειώνει, ότι Ισραήλ και Ουκρανία αποτελούν εξαιρετική απεικόνιση της εξωτερικής πολιτικής του Joe Biden.

Προσθέτει, ότι απέναντι στη Μόσχα, προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας ισχυρής  κυβερνοαποτροπής, ενώ ως προς το Ιράν, παρατηρεί, ότι δεν εμφανίζεται χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης και η απαισιοδοξία εξαπλώνεται στην Ουάσιγκτον, καθώς το Ιράν δεν πιστεύει πλέον στις «χάρτινες» δεσμεύσεις και έχει αναπτύξει μια μορφή μοιρολατρίας, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Για τον Kenneth Katzman, ειδικό στη Μέση Ανατολή στην ερευνητική υπηρεσία του Κογκρέσου, οι κυρώσεις «δεν έχουν πλέον τον ίδιο αντίκτυπο, όπως μεταξύ 2010 και 2013, όταν ζύγισαν τόσο την οικονομία, όσο και τη λήψη αποφάσεων. Σήμερα, ο Raisi φαίνεται να τις φοβάται λιγότερο, το Ιράν έχει βρει έναν τρόπο να τις ξεπεράσει, να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να υποστηρίξει τους υπερ- εργολάβους του στην περιοχή.»

Κατά τον Piotr Smolar, η διαπίστωση σήμερα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής, αλλά διαχείρισης. Περιορισμός της ζημιάς μπροστά στις αναφλέξεις ανά τον κόσμο, χωρίς να ονειρεύεται ένα μεγάλο σχέδιο. Αποκατάσταση του εθνικού δεσμού στη χώρα, χωρίς να προσποιείται, ότι διαμορφώνει κατ’ εικόνα της άλλους λαούς.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Piotr SmolarEtats-Unis : Joe Biden opère un tri risqué dans ses priorités internationales

«Η Ελληνίδα που έγινε ο τρόμος των Οθωμανών»: Αφιέρωμα της SZ στην ηρωίδα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: