Η τριμερής στα Ιεροσόλυμα έγινε την κατάλληλη στιγμή: Τα νέα από ένα tweet στην Αθήνα, made in USA!

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) με τους ομολόγους του από το Ισραήλ Yair Lapid (Κ) και την Κύπρο, Νίκο Χριστοδουλίδη (Α), κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος – Ισραήλ – Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, Κυριακή 22 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία NikosChristodoulides, @Christodulides




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ*

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Σάββατο 21 Αυγ πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής στα Ιεροσόλυμα, μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδος. Οι 3 υπουργοί εξωτερικών φέρεται να συζήτησαν μια πληθώρα ζητημάτων που αγγίζουν και τις 3 χώρες, αλλά συνήθως σε αυτές τις συναντήσεις να έχουν ειπωθεί και πράγματα που δεν θα τα μάθουμε.

Σύμφωνα με το tweet του κ.Δένδια συζητήθηκαν θέματα πολιτικής προστασίας, κλιματικής αλλαγής, καταπολέμησης της πανδημίας καθώς και οι εξελίξεις στη γύρω περιοχή, από Βόρεια Αφρική μέχρι Μέση Ανατολή.

Βέβαια στις κοινές δηλώσεις των τριών ΥΠΕΞ ο κύριος Δένδιας ήταν πολύ πιο επιθετικός, όσον αφορά τους γείτονες εξ ανατολών.

Δηλώσεις που έδειχναν ότι η Τουρκία ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων, ίσως παραπάνω και από την κλιματική αλλαγή που ανακοίνωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο επίσημο tweet του.

  • Δεν κατονόμασε ποτέ βέβαια την Τουρκία ως αποδέκτη των δηλώσεων του αλλά ατάκες περί προσπάθειας αναβίωσης παλαιών αυτοκρατοριών, μάλλον μόνο μια χώρα στην περιοχή μπορεί να «φωτογραφίζουν».

Συνέχισε στο ίδιο ρυθμό κάνοντας μια απλοϊκή εξίσωση που συνέδεσε τους Ταλιμπάν με την Τουρκία και την Χαμάς, προς τέρψη του Γιαΐρ Λαπίντ, του ισραηλινού ΥΠΕΞ.

Πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε:

Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα. Και η Χαμάς, πολύ κοντά εδώ, συνεχάρη τους Ταλιμπάν.

Κρατήστε εδώ ως κρατούμενο ότι η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ , πιθανόν να φέρει κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον τον Λαπίντ ως πρωθυπουργό.

Των δηλώσεων του κ.Δένδια, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν περί του αναμενόμενου νέου προσφυγικού ρεύματος από το Αφγανιστάν.

Και εύκολα μας γεννιέται η απορία…για το πόσο καλά πήγε αυτή η συζήτηση των δυο.

Ο τόνος και το ύφος των δηλώσεων Δένδια ίσως και να υποδηλώνει πολλά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως γίνεται η τηλεφωνική επικοινωνία να πήγε καλά και την επομένη να ακολουθούν τέτοιες δηλώσεις, που να εξισώνουν την Τουρκία με τους Ταλιμπάν και την Χαμάς.

Ίδωμεν…

Το μεγάλο νέο όμως από την τριμερή των Ιεροσολύμων, ήρθε από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

  • Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα,  Τζέφρεϊ Πάιατ, με ένα tweet, μας ανακοίνωσε ότι η επόμενη τριμερής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδος θα έχει και ένα ακόμα, νέο μέλος. Τις Ηνωμένες Πολιτείες. 3+1, όπως έγραψε και ο ίδιος.

Άλλο ένα σημάδι ότι οι Αμερικανοί απομακρύνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ από την Άγκυρα.

Άλλο ένα σημάδι ότι αναζητούν άλλες λύσεις, άλλες εναλλακτικές.

Θα αλλάξει πολύ το βάρος αυτών των συναντήσεων από εδώ και πέρα όταν θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

Είναι περιττό να αναφερθεί ότι αυτή η επερχόμενη 3+1 συνάντηση, θα θέσει νέες βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα θέλουν επίσης να συμμετέχουν.

Ακόμα και αν οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν κάτι εμπράκτως σε αυτό το τρίο, η παρουσία τους και μόνο αλλάζει τα δεδομένα.

Για μια ακόμα φορά, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, ο αεικίνητος κ. Πάιατ, έκανε την έκπληξη. Είχαμε καιρό να δούμε τόσο ενεργή παρουσία της Αμερικανικής πρεσβείας.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα από τον Σεπτέμβρη του 2016 οπόταν και διορίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα στη συγκεκριμένη θέση, δεν έχει σταματήσει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον με αυτά της Αθήνας.

Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η αναγγελία των 3+1 επερχόμενης συνάντησης έχει προ πολλού συμφωνηθεί και σίγουρα έχουν ζυγιστεί συν και πλην. Αντιδράσεις και μη. Πόσο μάλλον όταν ανακοινώνεται με έναν τέτοιο τρόπο. Καμία επίσημη ανακοίνωση κάποιου εκ των 4 εμπλεκομένων ΥΠΕΞ…αλλά από ένα tweet από την Αθήνα.

  • Σίγουρα στην Άγκυρα δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη. Αλλά στην διπλωματική σκακιέρα σχεδόν πάντα όλες οι δράσεις έχουν και μια αντίδραση. Και το State Department, σίγουρα δεν θα έκανε μια τέτοια κίνηση ελαφρά την καρδία.

Την εν λόγω συνάντηση σίγουρα την αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον. Μόνο ειδήσεις θα βγάλει και αν μη τι άλλο πολύ παρασκήνιο.

Ακόμα και ο τόπος που θα λάβει μέρος, θα έχει την σημασία του.

Αναμείνατε λοιπόν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Τα παιδιά του ήρωα θυμίζουν την παρουσία του απόντος: Για αυτούς που έμειναν αχθοφόροι του πόνου και της θύμησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: