Η “μονομερής” έξοδος των ΗΠΑ οδηγεί τους συμμάχους σε αναστοχασμό για την Συμμαχία του ΝΑΤΟ

Βρετανοί και Αφγανοί πολίτες επιβιβάζονται στρατιωτικού αεροπλάνου για να μεταφερθούν στη Βρετανία. EPA/, Phot Ben Shread, BRITISH MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT, CREDIT: MOD, CROWN




Τα πυρά των Ευρωπαίων συμμάχων τους δέχονται οι ΗΠΑ, καθώς το φιάσκο της χαοτικής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν οδηγεί σε αναστοχασμό και επαναθεώρηση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, παραθέτει τις εκτιμήσεις αξιωματούχων άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, εμπειρογνωμόνων, αλλά και Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίες διέπονται από επικριτικό πνεύμα για την απόφαση των ΗΠΑ να επαναπατρίσουν τα στρατεύματά τους,  καθώς αυτή έχει εξασθενήσει το ΝΑΤΟ και εγείρει ερωτήματα για την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ουάσινγκτον στο ζήτημα της ασφάλειας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden είχαν διαβουλευτεί με συμμάχους όταν επεδίωκαν να αποδομήσουν την προσέγγιση του απομονωτισμού που είχε ο Trump. Για το Αφγανιστάν, ωστόσο, κάποια μέλη της συμμαχίας διαμαρτυρήθηκαν ότι η Ουάσινγκτον τους έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος. Όταν επισημοποιήθηκε η απόφαση, το ΗΒ, η Τουρκία και η Ιταλία ήταν πρόθυμες να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν δυνάμεις επί τόπου για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της χώρας. Αλλά αυτό θεωρήθηκε αδύνατο χωρίς την τεράστια στρατιωτική υποδομή που παρείχαν οι ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν “μεγάλες συνέπειες” για το πώς θα  προσλαμβάνονται στο εξής οι ικανότητες αποτροπής του ΝΑΤΟ, ενώ η κρίση στο Αφγανιστάν έχει αναβιώσει την ανησυχία για την έλλειψη στρατηγικής εστίασης της συμμαχίας.

Το πέσιμο της αυλαίας στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία προειδοποίηση για την αποτυχία των χωρών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν χρονικά πεπερασμένες, και ως μία κλήση αφύπνισης για τους Ευρωπαίους ότι στο μέλλον θα πρέπει να περιφρουρούν οι ίδιοι την ασφάλειά τους πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, αφού ο Αμερικανός παγκόσμιος χωροφύλακας δεν θα είναι διαθέσιμος διαρκώς.

ΠΗΓΗ: Το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, υπογράφουν η Helen Warrell από Λονδίνο, ο Guy Chazan από Βερολίνο, και ο Richard Milne από Στοκχόλμη – Nato allies urge rethink on alliance after Biden’s ‘unilateral’ Afghanistan exit

  • Κίνα και Ρωσία έτοιμες να επεκτείνουν την επιρροή τους

Σε άλλο δημοσίευμα των Financial Times, (James Kynge από Hong Kong, Nastassia Astrasheuskaya από Μόσχα και Sun Yu από Πεκίνο), αναφέρεται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων από τον Biden ανοίγει την πόρτα για τους στρατηγικούς ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν επαναχαράσσει τον γεωπολιτικό χάρτη και δίνει σε Κίνα και Ρωσία μία ευκαιρία προβολής ισχύος στον απόηχο της χαοτικής αποχώρησης της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αναλυτές σε διάφορες χώρες. Ειδικά για την Κίνα, ανώτατοι Ασιάτες διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης κρίσιμων υποδομών στο Αφγανιστάν.

Το Πεκίνο θα ήταν πρόθυμο να προβεί σε επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν ως της νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να κινηθεί στον ΟΗΕ επιδιώκοντας τον  αποχαρακτηρισμό των Ταλιμπάν ως “τρομοκρατικής” οργάνωσης, αν και η επίτευξη αυτού του στόχου θα προϋπέθετε την συνεργασία των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου θεωρείται μακροπρόθεσμος στόχος, εκτιμούν διπλωμάτες.

ΠΗΓΗ: Financial Times, China and Russia poised to step into the Afghan gap

Άμεσος ο κίνδυνος: Σημαντικές εφημερίδες πιέζουν για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι τους από το Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: