Η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες: Το 30% αρνείται να εμβολιαστεί * Το νέο χάσμα της ελληνικής κοινωνίας [έρευνα]

Κόσμος συμμετέχει σε συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Σύνταγμα, Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Διακριτά χαρακτηριστικά που σε πολλές περιπτώσεις διέπονται από αντιπαλότητα με εκατέρωθεν αρνητικές αντιλήψεις αποκτά όλο και περισσότερο το δίπολο «Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι» όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Research.

Με την πάροδο του χρόνου, η πληθυσμιακή ομάδα των ανεμβολίαστων (σήμερα αποτελούν ποσοστό της τάξης του 30%) φαίνεται να ταυτίζεται με την ομάδα των λεγόμενων «αντιεμβολιαστών», εκείνων δηλαδή που απορρίπτουν κάθε περίπτωση εμβολιασμού έναντι του κορωναϊού.

Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν πρέπει κανείς και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αυταπάτες για την κατάσταση που διαμορφώνεται και με βάση τα πραγματικά δεδομένα να λάβει τις όποιες αποφάσεις της για το μέλλον.

Είναι επίσης προφανές ότι όσοι αρνούνται να εμβολιασθούν είναι σχεδόν απίθανο, εκτός από πολύ μικρές εξαιρέσεις να αλλάξουν γνώμη στο μέλλον με ότι αυτό σημαίνει για το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας και στα όσα αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας, την οικονομία και την κοινωνία.

Οι αντιεμβολιαστές – που σημειωτέον ενημερώνονται κατα πολύ περισσότερο, συγκριτικά, από τα social media, με ό,τι συνεπάγεται αυτό- αμφισβητούν θεσμούς όπως η κυβέρνηση, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, το εκπαιδευτικό σύστημα. Δείχνουν εμπιστοσύνη – σε μεγάλο ποσοστό – στον «Στρατό» σε επίπεδο θεσμού, ενώ -παραδόξως- δεύτερος θεσμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη τους είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιπλέον, για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς.

Άλλωστε, για αυτήν την ομάδα, η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.

Οι ανεμβολίαστοι δεν… ανησυχούν 

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για την πανδημία του κορωναϊού κάτι που συνοψίζεται και στο πόσο θεωρούν ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον ιό.

Απαντώντας στο ερώτημα «Πόσο ανησυχείτε μήπως εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προσβληθεί και νοσήσει από τον κορονοϊό;» οι εμβολιασμένοι δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 81% και οι ανεμβολίαστοι μόνο σε ποσοστό 31%.

Είναι όμως το ίδιο κουρασμένοι

Επιπλέον, τόσο εμβολιασμένοι όσο και ανεμβολίαστοι εμφανίζονται κουρασμένοι από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό. Στο πλαίσιο της έρευνας οι δύο ομάδες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποιο μέσο από τα παρακάτω σας βοήθησε περισσότερο να ενημερωθείτε για την επιδημία του κορωναϊού;». Σε αυτή την περίπτωση οι ανεμβολίαστοι απαντούν σε μικρότερο βαθμό παραδοσιακά μέσα όπως η τηλεόραση και σε μεγαλύτερο τα Social Media.

Εμβολιασμένοι: Γιατί πείστηκαν να κάνουν το εμβόλιο

Οι εμβολιασμένοι έναντι στον κορωναϊό στο πλαίσιο της έρευνας τοποθετούνται για το τι τελικά μέτρησε περισσότερο για τους ίδιους ώστε να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωναϊό.

Οι κυριότερες απαντήσεις που έδωσαν είναι πως «είναι ο μόνος τρόπος προστασίας – μειώνει το ρίσκο», «για να συμβάλω στην προστασία του κοινωνικού συνόλου», «η ανάγκη να επιστρέψω σε μία πιο φυσιολογική ζωή», «για να προστατέψω τα μέλη της οικογένειάς μου» και «φοβόμουν τη νόσηση με κορωναϊό – την αρρώστια».

Αισθητά λιγότεροι απάντησαν «είναι (ή θα γίνει) υποχρεωτικό στην εργασία μου» γεγονός που υποδηλώνει πως η υποχρεωτικότητα μάλλον δεν ασκεί την προσδοκώμενη επιρροή.

Εμβολιασμένοι: Θετικοί στην τρίτη δόση

Στη συνέχεια οι εμβολιασμένοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν εφόσον το υποδείξουν οι αρχές, θα έκαναν την τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου για τον κορωναϊό.

Σε ποσοστό 54% οι εμβολιασμένοι απαντούν σίγουρα ναι και σε ποσοστό 27% μάλλον ναι. Δηλαδή 8 στους 10 εμβολιασμένους (ποσοστό 81%) θα έκαναν και τρίτη δόση εφόσον αυτό εισηγούνταν οι ειδικοί.

Αντίθετα ένα 15% των εμβολιασμένων δεν θα έκαναν την τρίτη δόση.

Τι πιστεύουν οι εμβολιασμένοι για τους ανεμβολίαστους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των εμβολιασμένων όταν ρωτήθηκαν ποιες είναι οι κυρίαρχες απόψεις για τους ανεμβολίαστους.

Σε μεγάλο βαθμό οι εμβολιασμένοι εκτιμούν πως οι ανεμβολίαστοι είναι: «θύματα παραπληροφόρησης», «θύματα θεωριών συνομωσίας» και «κοινωνικά ανεύθυνοι». Επίσης, μερίδα των εμβολιασμένων εκτιμούν πως «είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν», ότι είναι «φοβισμένοι» ή ακόμα και «χαμηλής νοημοσύνης» και «χαμηλής εκπαίδευσης».

Ανεμβολίαστοι: Γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Σε άλλο σημείο της έρευνας οι ανεμβολίαστοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωναϊού.

Στο ερώτημα «Εσείς για ποιους κυρίως λόγους δεν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωναϊού;» οι κυριότερες απαντήσεις είναι:

  • «Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα – δεν έχει δοκιμαστεί»
  • «Ανησυχώ για τις παρενέργειες»
  • «Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται»
  • «Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές»
  • «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό»

Ανεμβολίαστοι: Τι πιστεύουν για τους εμβολιασμένους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη που έχουν οι ανεμβολίαστοι για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Η κυρίαρχη άποψη είναι πως «είναι δικαίωμά τους να εμβολιαστούν» ενώ σε μικρότερο βαθμό πιστεύουν πως είναι «φοβισμένοι», «θύματα παραπληροφόρησης» και «θύματα συμφερόντων».

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα προτιμούσαν να νοσήσουν ή να κάνουν το εμβόλιο.

Το 59% απάντησε ότι προτιμά να νοσήσει από κορωναϊό και το 6% να κάνει το εμβόλιο. «Δεν πιστεύω ότι θα νοσήσω από τον κορονοϊό » απαντά το 13% ενώ «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» αποκρίνεται το 22%.

Αμετάπειστοι οι ανεμβολίαστοι

Με την προοπτική του τείχους προστασίας έναντι του κορωναϊού να δείχνει να απομακρύνεται οι ανεμβολίαστοι δείχνουν να μην υποχωρούν.
Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση: «Εάν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους γίνουν πιο αυστηρά, εσείς θα σκεφτείτε να κάνετε το εμβόλιο;» απαντούν ότι δεν θα εμβολιάζονταν ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Ειδικότερα, το 85% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» στο προαναφερθέν ερώτημα ενώ «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 7%.

Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι δηλώνουν ότι ακόμα και αν ο εμβολιασμός γινόταν υποχρεωτικός δεν θα εμβολιάζονταν.

Ειδικότερα, στο ερώτημα: «Και εάν ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού γίνει υποχρεωτικός, εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;» απαντούν ως εξής:

Ναι: 2%
Μάλλον ναι: 8%
Μάλλον όχι: 12%
Όχι: 66%
ΔΓ/ΔΑ: 12%

Συνοπτικά τα βασικά ευρήματα της έρευνας της ΚΑΠΑ RESEARCH

  • Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας έχει οριστικοποιηθεί μια νέα μορφή της ελληνικής κοινωνίας που δεν υπήρχε πέρυσι πόσο μάλλον τον Μάρτιο του 2020. Δεν είναι πια η παρατεταμένη αγωνία για τη δημόσια υγεία και την υγεία των οικείων, ούτε η κόπωση από τα μέτρα πρόληψης ή η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που χαρακτηρίζουν την κοινωνία και συνιστούν σημεία που όλοι οι Έλληνες συμμερίζονται. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιδρά έντονα, κινείται στα όρια του κοινωνικού εξτρεμισμού χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί περιθώριο από αριθμητική σκοπιά.
  • Για τους “αρνητές” του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς. Άλλωστε, για αυτήν την ομάδα, η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.
  • Η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής ψήφου, ενημέρωση από ανεπίσημες πηγές και άτυπα -μη θεσμικά- δίκτυα και, εσχάτως, καταφεύγουν σε ένα αίτημα εκλογών για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως να υποδεικνύουν την εναλλακτική που θα προκύψει.
  • Η ελπίδα να μεταπειστούν οι ανεμβολίαστοι εντοπίζεται στους προσωπικούς γιατρούς και φαρμακοποιούς.
  • Οι εμβολιασμένοι, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, είναι συσπειρωμένοι στην προσπάθεια που συντονίζουν οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση.
  • Ένα ενδεχόμενο νέο σκληρό lockdown είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει τη συσπείρωση αυτή των εμβολιασμένων, να προκαλέσει ισχυρές επιφυλάξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από Eθνος 

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα της ΚΑΠΑ Research

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών: Χημικά, πέτρες, “κλεφτοπόλεμος” και 47 προσαγωγές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: