Οι ελπίδες στα εναέρια μέσα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ολονύχτια μάχη * Τεράστιες καταστροφές * Θάλαμος αερίων η Αττική

Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, Τρίτη 03 Αυγούστου 2021. AΠΕ – ΜΠΕ




Σε πλήρη εξέλιξη παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες για τον περιορισμό της βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Βαρυμπόμπη.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το Τατόϊ ενώ υπάρχουν και διάσπαρτες εστίες σε κοντινές περιοχές, τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους στις 6:30 πμ.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

 

  •       Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

 

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

 

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη.

 

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

 

Στο μέτωπο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, έχουν κινητοποιηθεί επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί έξι άτομα τα οποία υπέφεραν από αναπνευστικές δυσχέρειες και τα οποία απεγκλωβίστηκαν χθες αργά το απόγευμα από την Βαρυμπόμπη.

Σημειώνεται ότι στις 03:32 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του μηχανισμού 112 εξέπεμψε κατεπείγον μήνυμα εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Η καταστροφή πάντως είναι ανυπολόγιστη, και μόνο όταν σβήσουν οι φλόγες θα μπορέσει να αποτιμηθεί. Σπίτια, περιουσίες, άλογα από τους ιππικούς ομίλους της περιοχής και άλλα πολλά άτυχα ζώα έχουν καεί.

Βελτιωμένη η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Η εκτίμηση του meteo του Αστεροσκοπείου για τη δασική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος.

Αυτή είναι η εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

“Καμίνι” για 8η μέρα η χώρα: Συνεχίζεται ο καύσωνας με έως και 43 βαθμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: