Η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέο κύμα μετανάστευσης: Ελπίζει σε καλή συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στρατηγό Μιχαήλ Καραμαλάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, στον Έβρο, την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΕΘΑ, STR




Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ήρεμη στον προσφυγικό καταυλισμό στο Μαυροβούνι της Λέσβου. 3.800 άνθρωποι ζουν σε σκηνές στα προάστια της πρωτεύουσας του νησιού Μυτιλήνης, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt.

Στην αρχή του έτους στον καταυλισμό διέμενε διπλάσιος αριθμός μεταναστών. Τα μισά από τα 8.000 κρεβάτια είναι πλέον ελεύθερα, είναι όμως πιθανό να χρησιμοποιηθούν ξανά σύντομα. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, άνθρωποι από το Αφγανιστάν που αναζητούν προστασία ενδεχομένως να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Τίτλος: «Drones, χειροβομβίδες και κανόνια ήχου: Η Ελλάδα ασφαλίζει τα σύνορά της ενάντια στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν»
Υπότιτλος: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέο κύμα Μετανάστευσης -και ελπίζει σε καλή συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η προθυμία του Προέδρου Erdogan να συνεργαστεί».

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ των άλλων:

Προς το παρόν λίγες μόνο φουσκωτές βάρκες τα καταφέρνουν. Οι περιπολίες του ελληνικού Λιμενικού αναχαιτίζουν τα περισσότερα σκάφη και τα αναγκάζουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου, μόνο 1.609 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Ο αντίστοιχος αριθμός την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 8.714.

Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει: Στην Λέσβο και την Χίο, την Σάμο, την Κω και τη Λέρο, οι άνθρωποι θυμούνται καλά ακόμα το καλοκαίρι του 2015. Εκείνη την περίοδο έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 10.000 Σύροι πρόσφυγες. Ο Νότης Μηταράκης, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να ξαναδούμε ποτέ σκηνές σαν αυτές που ζήσαμε το 2015».

Η Ελλάδα δεν θέλει να διολισθήσει σε μια νέα προσφυγική κρίση απροετοίμαστη, όπως συνέβη πριν από έξι χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε αυτήν την εβδομάδα ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά την οποία το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ασφάλεια των συνόρων, αναφέρουν πρόσωπα με γνώση του περιεχομένου των διαβουλεύσεων.

Το ελληνικό Λιμενικό πραγματοποιεί ήδη περισσότερες περιπολίες στο Αιγαίο και η Αστυνομία και ο Στρατός αυξάνουν την παρουσία τους στον ποταμό Έβρο. Τα αποθέματα χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων αυξάνονται. Την Παρασκευή, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρμόδιος για την Αστυνομία Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιθεώρησαν τις μονάδες στα σύνορα του Έβρου.

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ πλέουν στο Αιγαίο, μεταξύ αυτών και μια φρεγάτα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η Συμμαχία υποστηρίζει το ελληνικό Λιμενικό στην παρακολούθηση των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία.

Ωστόσο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι αμφιλεγόμενες: Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργανώσεις βοήθειας καταγγέλλουν ότι πραγματοποιούνται Pushbacks, δηλαδή απωθούνται στα τουρκικά ύδατα σκάφη με πρόσφυγες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες και επικαλείται το δικαίωμά της να φυλάσσει τα σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, Pushbacks γίνονται και στα χερσαία σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την θωράκισή τους από τότε που ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Recep Tayyip Erdogan μετέφερε τον Μάρτιο του 2020 δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα, οι οποίοι πολιόρκησαν επί εβδομάδες την συνοριακή διάβαση Καστανιές. Οι Έλληνες υπερασπίστηκαν τα σύνορά τους με την υποστήριξη της Frontex και την χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων.

Η Συνοριοφυλακή σχεδιάζει τώρα να χρησιμοποιεί drones για να εντοπίζει τους μετανάστες πριν να πλησιάσουν τα σύνορα. Η Ελλάδα θωράκισε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό τμήμα των συνόλων με ατσάλινο φράχτη ύψους τριών μέτρων και μήκους 26 χιλιομέτρων. Υπάρχουν επίσης παρατηρητήρια, κάμερες νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης.

Αυτήν την περίοδο οι Έλληνες εγκαθιστούν στον Έβρο έντεκα κάμερες ραντάρ. Θα τοποθετηθούν σε πυλώνες και θα επιτρέπουν στους Έλληνες συνοριοφύλακες να παρακολουθούν τις κινήσεις οχημάτων και ανθρώπων σε απόσταση 15 χιλιομέτρων στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η Frontex χρησιμοποιεί επίσης για την επιτήρηση των συνόρων στον Έβρο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με κάμερες θερμικής απεικόνισης και άλλα όργανα παρατήρησης.

Η ελληνική Συνοριοφυλακή κάνει επίσης πειράματα με ένα ηχητικό κανόνι. Η συσκευή, στην οποία οι ειδικοί έχουν δώσει το όνομα LRAD (Long Range Acoustic Device), στέλνει ένα υψηλής συχνότητας σήμα, το οποίο θα αποτρέπει τους μετανάστες που θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα. Η τεχνολογία είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο, καθώς οι ήχοι αυτοί από κοντινή απόσταση μπορούν να οδηγήσουν σε έντονο πόνο και να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην υγεία.

Η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συνόρων φέρνει αποτέλεσμα: Φέτος ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων μειώθηκε κατά 70%. Ο Μηταράκης δεν βλέπει μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η κατάσταση εξελίσσεται «δυναμικά». Πολλά θα εξαρτηθούν «από την ροή των προσφύγων στην Τουρκία και την στάση της κυβέρνησης στην Άγκυρα».

Η γειτονική χώρα φιλοξενεί ήδη πάνω από 4 εκ. μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 500.000 ανθρώπων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έφτασαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μέσω Ιράν.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz θεωρεί πως η Τουρκία είναι το «πιο σωστό μέρος» για τους Αφγανούς και όχι η ΕΕ. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα όμως απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Η Τουρκία δεν θα γίνει ούτε συνοριοφύλακας ούτε προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ».

Η μεγαλύτερη ανησυχία στην Αθήνα είναι ότι ο Erdogan θα μπορούσε να επιχειρήσει εκ νέου να εργαλειοποιήσει πολιτικά τους μετανάστες, όπως έκανε τον Μάρτιο του 2020.

Ο Μηταράκης ζητά «να ενισχυθεί το Προσφυγικό Σύμφωνο της ΕΕ με την Τουρκία που συνήφθη το 2016 και να υποστηριχθεί η Τουρκία». Ένα πράγμα πρέπει να είναι «εντελώς ξεκάθαρο», υπογραμμίζει ο Μηταράκης: «Η χώρα μας σίγουρα δεν θα γίνει η πύλη εισόδου ενός νέου κύματος προσφύγων».

Συμφωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν: Προσπάθεια να μείνουν οι Αφγανοί στη χώρα τους ή έστω κοντά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: