Η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη μεταναστευτική της πολιτική: Ολοκληρώνει το τείχος στα σύνορα με την Τουρκία

File photo: Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στρατηγό Μιχαήλ Καραμαλάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, στον Έβρο, την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΕΘΑ, STR




Με τίτλο «Η Ελλάδα ολοκληρώνει την επέκταση του τείχους στα σύνορα για να αποτρέψει πιθανούς Αφγανούς μετανάστες», το Reuters δημοσιεύεται πρακτορειακή ανταπόκριση της Karolina Tagaris και του Γιώργου Γεωργιόπουλου από Αθήνα και της Ece Toksabay από την Άγκυρα στην οποία αναφέρονται τα εξής:

« Η Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε ένα φράχτη 40 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία και ότι υπήρχε νέο σύστημα παρακολούθησης για να εμποδίσει τους πιθανούς αιτούντες άσυλο να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία προτού ταξιδέψουν βόρεια σε πλουσιότερες χώρες.

Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης και είπε ότι οι συνοριακές της δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για να βεβαιώσουν ότι δεν θα ξαναγίνει η πύλη της Ευρώπης. 

Η κρίση στο Αφγανιστάν είχε δημιουργήσει «δυνατότητες για μεταναστευτικές ροές», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου την Παρασκευή με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, για τον πιθανό αντίκτυπο”, είπε ο Χρυσοχοΐδης στους δημοσιογράφους. “Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα”.

Ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι η επέκταση στον υπάρχοντα φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων είχε ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς και ένα υψηλής τεχνολογίας, αυτόματο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα, είτε από τη ξηρά είτε από τη θάλασσα, έχουν επιβραδυνθεί συνολικά από το 2016, όταν η ΕΕ συμφώνησε μια συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει τις ροές σε αντάλλαγμα για οικονομική υποστήριξη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan συζήτησαν τηλεφωνικά το Αφγανιστάν την Παρασκευή, με τον Erdogan να λέει ότι το Αφγανιστάν και το Ιράν – μια βασική διαδρομή για τους Αφγανούς στην Τουρκία – πρέπει να υποστηριχθούν ή ένα νέο μεταναστευτικό κύμα ήταν “αναπόφευκτο”, ανακοίνωση από το γραφείο του είπε.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ιστορικοί αντίπαλοι, βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαφωνία για θέματα μεταναστών και ανταγωνιστικών εδαφικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη μεταναστευτική της πολιτική τους τελευταίους μήνες περιφράσσοντας τους καταυλισμούς μεταναστών και προκηρύσσοντας διαγωνισμούς σε όλη την ΕΕ για την κατασκευή δύο δομών κλειστού τύπου στα νησιά Σάμο και Λέσβο, κοντά στην Τουρκία.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχει σταματήσει τους ανθρώπους που εισέρχονται στα νερά της, αν και αρνείται τις ευρέως αναφερόμενες καταγγελίες για τις αποκαλούμενες «ανατροπές».

ΠΗΓΗ: reuters – Greece completes border wall extension to deter potential Afghan migrants

Συμφωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν: Προσπάθεια να μείνουν οι Αφγανοί στη χώρα τους ή έστω κοντά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: